Onderweg met de Tenways CGO600 PRO

DoorRedactie

12 juli 2023

Tenways is zoals veel fietsenbouwers tegenwoordig een nieuwkomer op de markt. De Chinese fabrikant van E-Bikes werd in 2021 opgericht na een crowdfunding. Hun doel? De E-Bike markt overhoop gooien met betaalbare urban E-Bikes. Het bedrijf wil hiervoor de strijd aangaan met Cowboy of Vanmoof, maar ziet hen naar eigen zeggen niet als concurrent. Starten deden ze met de CGO600, waarna de CGO800S (het doorstapmodel) volgde. Begin dit jaar kreeg hun eerste E-Bike een upgrade en zo werd de CGO600 PRO geboren. Wij onderwierpen hem aan een duurtest en zijn aangenaam verrast.

De CGO600 PRO past in het rijtje van de Urban E-Bikes waartoe ook Cowboy en Vanmoof behoren. Tenways wil dan ook een goedkoper alternatief bieden voor deze merken en heeft er helemaal geen probleem mee dat deze naast elkaar geplaatst worden in een winkel. Wat meteen opvalt, is het dunne en strak afgewerkte frame. Je zou haast gaan twijfelen of dit wel degelijk een E-Bike is als je hem zo ziet staan. De kabels zijn grotendeels weggewerkt in het frame en ook het geïntegreerde voorlicht is een grote verbetering vergeleken met de gewone 600. Echter, wij missen wel nog steeds een geïntegreerd achterlicht. Nu moet je je behelpen met een afneembaar lichtje op batterijen. Vermoedelijk zal hier bij een volgende upgrade wel een oplossing voor komen, gezien de AGO-modellen en de 800s wel over een met de batterij verbonden achterlicht beschikken. Het PRO-model is verkrijgbaar in vier matte kleuren (Avocado Green, Sky Blue, Pebble Grey en Midnight Black). Die lak is trouwens al stukken beter dan die van de 600, maar is zeker nog voor verbetering vatbaar.

Rijden en comfort

De Tenways CGO600 PRO beschikt over een lithiumion accu van 360 Wh. Deze brengt je, afhankelijk van de gekozen rijmodus, tot 100 km ver. Door de verhoogde en verstelbare stuurpen kun je al een meer rechte zithouding bekomen dan bij de 600 het geval is. Deze rijhouding is echter nog steeds zeer sportief, en misschien wat minder geschikt voor lange fietstochten. De E-Bike beschikt over drie rijmodussen.

De eerste heeft 100% ondersteuning, de tweede 200% en de derde 300%. Op een gewone fietstocht is die eerste en tweede stand meer dan voldoende. Standje drie wordt vooral leuk als je een brug over moet en jezelf niet te veel wil inspannen. Wil je de volledige route op die derde stand rijden, dan mag je nog steeds rekenen op een bereik van ongeveer 50 km. Loopt je batterij leeg, dan kan je deze fiets nog perfect gebruiken. Vooral het lichte gewicht van amper 18 kg en de weerstandloze achtermotor zijn hiervoor verantwoordelijk.

Over het algemeen rijdt de CGO600 PRO best goed. Al zouden we graag nog een extra rijmodus hebben onder die 100% voor wanneer het wat sportiever mag zijn. Daarnaast kan de krachtsensor duidelijk nog wat afstelling gebruiken. De eerste stand is namelijk nog te krachtig wanneer je rustig onder de 20 km/u wil rijden. De fiets wil steeds naar 25 km/u gaan, waardoor je een “alles of niets” gevoel krijgt.

Technische specs

Het grote succes van Tenways zit hem voornamelijk in de lichte, maar kwaliteitsvolle materialen. Zo is de accu van 360Wh mooi geïntegreerd in het frame, maar dankzij het meegeleverde sleuteltje kan je deze er snel uitnemen. De aandrijving gebeurt door een 250 W achternaafmotor van MiVice met 35 Nm koppel. De overbrenging van de trappers naar het achterwiel gebeurt door een comfortabele Gates Carbon riem die tussen de 20.000 en 30.000 km moet meegaan. De bediening doe je met een kleine fietscomputer op het stuur. Deze is simpel maar functioneel. Voor de remmen koos de constructeur voor een hydraulisch systeem. Ten slotte biedt het merk nog een app aan waarmee je het batterijniveau en ritten kan nakijken. Maar meer kan je er eigenlijk niet in doen. Het nut van de app, in combinatie met het schermpje op het stuur, is dus te verwaarlozen.

De Tenways CGO600 PRO is verkrijgbaar voor € 1.799 euro, € 400 meer dan de gewone CGO600. Daarnaast kan je kiezen uit drie verschillende maten: M (165 tot 180 cm), L (180 tot 195 cm) en XL (> 195 cm). Alle E-Bikes van het merk bestemd voor de Europese markt worden in Europa (Litouwen) geproduceerd.

Tenways CGO600 PRO

EV-olution.be

De CGO600 PRO is het geüpgraded model van de CGO600.
Batterij / bereik
Connectiviteit
Design
Ondersteuning
Prijs-kwaliteitsverhouding
Service (onderhoud en herstelling)

Totaal

De Tenways CGO600 PRO is een scherp geprijsde e-bike die een sportieve rij-ervaring biedt. Wel is er nog wat werk aan de winkel op het vlak van connectiviteit en de afstelling van de ondersteuning.

3.8

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!