FE Rome: Mitch Evans wint voor derde keer op rij in Rome, zes rijders uitgeschakeld na horror crash

DoorMatthias Hautekiet

15 juli 2023

Mitch Evans (Jaguar) heeft voor de derde keer op rij de Rome E-Prix gewonnen. De Jaguar-rijder startte vanaf pole en wist het hoofd koel te houden. Nick Cassidy (Envision) finisht als tweede. Brons is voor Maximilian Günther. De race werd ontsierd door een hevig incident waarbij zes rijders uitgeschakeld werden.

Foto © Momenol Images / Jens Mommens

Het Jaguar-team had een goede start van de race. Jaguar probeert duidelijk gebruik te maken van de slipstream en laat Bird meteen voorbij Evans gaan. Zo kan die laatste wat meer energie sparen om dan later in de race terug te keren. De eerste safety car van de race wordt veroorzaakt voor André Lotterer (Andretti). De Duitser raakte de muur in bocht zes, waar ook Jake Hughes eerder vandaag zijn wagen moest achterlaten. Lotterer heeft het zelf over een probleem met de wagen. Mogelijk ligt een softwarefout dus aan de basis van zijn contact met de muur. Hierdoor is elk voordeel terug afgesloten. Evans neemt als eerste in de top tien de attack mode, waardoor Fenestraz aan de leiding komt. Iedereen blijft rustig volgen en probeert hun energie te managen in deze moordende hitte.

Zware crash legt race stil

Met nog maar negen ronden gereden, wordt de race stilgelegd na een zwaar incident in bocht zes. De gevaarlijkste bocht dit seizoen. Sam Bird rijdt over een oneffenheid in de weg en verliest de controle over zijn wagen, waardoor hij over het circuit spint. Doordat het incident in een blinde bocht gebeurde, zien de aankomende rijders niet dat er een wagen stilstaan in het midden van de baan. Sébastien Buemi is de eerste die inrijdt op de achterkant van de wagen van Bird. Meteen daarna rijdt ook Edoardo Mortara (Maserati) hard in op de Jaguar. De rijders hadden konden geen kant uit. Ook Lucas di Grasi (Mahindra) en Robin Frijns (Abt Cupra) maken contact met de brokstukken en moeten hun race staken. In totaal zijn zes wagens uitgeschakeld door het incident. Gelukkig zijn alle rijders ongedeerd. Dit bewijst nog maar eens hoe veilig deze wagens zijn. Een incident als deze had makkelijk anders kunnen aflopen. Nu is het vooral de vraag of alle teams een nieuwe wagen zullen kunnen bouwen voor de race van morgen. Er is namelijk maar één reserve chassis per twee teams. Daarnaast is er ook een tekort aan onderdelen met zoveel beschadigde wagens.

Herstart

Na de rode vlag kregen we een nieuwe staande start. Fenestraz blijft meteen leiden, maar verbruikt veel energie tijdens de verdediging. Met nog vijf ronden te gaan wil Evans zijn laatste attack mode nemen, waardoor hij Dennis voorbij moet laten gaan. Hij mist echter een van de loops en moet nog een tweede keer langs de attack mode. Mitch Evans weet desondanks toch naar de leiding te rijden en wint zo de 2023 Hanook Rome E-Prix. Ook Nick Cassidy (Envision) en Maximilian Günther (Maserati) weten te profiteren en rijden zo Fenestraz voorbij.

Stoffel Vandoorne maakte tijdens de hevige crash contact met de muur en werd tijdens de rode vlag in de garage gerepareerd. Daarom moest onze landgenoot achteraan starten bij de herstart. Hij eindigt net buiten de punten op de elfde plaats. Een hogere plaats zat er niet in, door problemen met de rembalans en een beschadigde velg door zijn contact met de muur. Zijn teamgenoot Vergne had meer geluk met enkele slip streams en finisht als vijfde.

Het kampioenschap

Bij de rijders neemt Nick Cassidy de leiding over met 171 punten. Jake Dennis (Andretti), die vandaag net buiten het podium finisht, zakt zo naar de tweede plaats (166 punten). Mitch Evans en Pascal Wehrlein (Porsche) volgen op plaats drie en vier met 151 en 140 punten achter hun naam. Vergne (DS) is de laatste rijder die meer dan honderd punten scoort (107 punten) en sluit zo de top vijf af. Stoffel Vandoorne kon vandaag geen punten scoren en behoudt zo met 42 punten zijn elfde plaats in het klassement.

Envision (243 punten) staat dan weer aan de leiding in het constructeurskampioenschap. Porsche staat tweede met 237 punten. Jaguar sluit de top drie af met 213 punten.

Morgen gaan we opnieuw racen in Rome en zijn we opnieuw een stap dichterbij het einde van het kampioenschap.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!