FE Rome: Mitch Evans op pole na verwarrende kwalificatie

DoorMatthias Hautekiet

15 juli 2023

Mitch Evans (Jaguar) start de 2023 Hankook Rome E-Prix vanaf polepositie. Het is al de tweede polepositie dit seizoen voor de Nieuw-Zeelander. Eerder vandaag zette hij ook al de snelste rondetijd neer tijdens de tweede vrije training. Met zijn teamgenoot Sam Bird op de tweede startplaats is dit een mooie één-twee voor Jaguar. De eerste sinds de 2021 New York E-Prix. Die tweede was door een eerdere beslissing van de FIA eerder onmogelijk.

Foto © Momenol Images / Jens Mommens

Chaotische groepskwalificaties

Stoffel Vandoorne, de tijdens een eerdere run al zijn voorvleugel brak, en Sam Bird (Jaguar) zagen hun tijd geschrapt worden omdat ze onvoldoende afremden onder een gele vlag. Sam Bird die zich voor het eerst in vijf races in de duels wist te rijden, moest initieel zo verderop de grid starten. Deze beslissing werd nadien herzien, waardoor Sam Bird toch mocht deelnemen. Pascal Wehrlein (Porsche) die dankzij de eerdere beslissing mocht deelnemen aan de duels, moet zo terug uitstappen uit de wagen. Het resultaat? Veel verwarring bij de teams. Sacha Fenestraz (Nissan) zette met 1:38.912 de snelste ronde neer in groep A. Stoffel Vandoorne, die tijdens zijn tweede run toch voldoende had afgeremd, eindigt zesde en moet hierdoor starten vanaf de twaalfde stek.

In groep B verloor Jake Hughes (McLaren) de controle over het stuur, waardoor hij twee keer hard de muur raakt. De wagen is helemaal tot schroot herleid, waardoor zijn kwalificatie voor de duels waardeloos wordt. Hughes stapt zonder kleerscheuren uit de wagen, maar de sessie wordt beëindigd met nog achttien seconden op de teller. Edoardo Mortara (Maserati) kan zo toch doorstromen naar de duels. De andere rijders die goed op weg waren om een goede tijd neer te zetten, kunnen hun tijd van de eerste run niet meer verbeteren. Mitch Evans zette de snelste ronde neer met 1:39.300 in groep B.

Duels

In de duels reed Mitch Evans sterke rondes aan elkaar. Hij versloeg eerst Edoardo Mortara en Sébastien Buemi (Envision), waarna hij in het finale duel moest opnemen tegen zijn teamgenoot Sam Bird. Die laatste heeft trouwens bewezen dat hij zijn plaats in de duels meer dan waardig is. De Brit versloeg Jake Dennis (Andretti) met vier honderdsten en Sacha Fenestraz met negen honderdsten. In het laatste duel met zijn teamgenoot kreeg hij teamorders om wat in te houden en de punten voor Evans te maximaliseren om nog een kans te maken op het wereldkampioenschap.

Voorlopige startvolgorde
  1. Mitch Evans (Jaguar)
  2. Sam Bird (Jaguar)
  3. Sacha Fenestraz (Nissan)
  4. Sébastien Buemi (Envision)
  5. René Rast (McLaren)
  6. Edoardo Mortara (Maserati)
  7. Jake Dennis (Andretti)
  8. Maximilian Günther (Maserati)
  9. Nick Cassidy (Envision)
  10. Pascal Wehrlein (Porsche)
  11. Norman Nato (Nissan)
  12. Stoffel Vandoorne (DS)
  13. António Félix da Costa (Porsche)
  14. Nico Müller (Abt Cupra)
  15. Lucas di Grassi (Mahindra)
  16. Jean-Éric Vergne (DS)
  17. Robin Frijns (Abt Cupra)
  18. Dan Ticktum (NIO333)
  19. Roberto Merhi (Mahindra)
  20. Andre Lotterer (Andretti)
  21. Sérgio Sette Câmara (NIO333)
  22. Jake Hughes (McLaren) – zal de race niet starten.

Jake Hughes zal de eerste E-Prix van het weekend niet starten. Het chassis van de McLaren moet vervangen worden, maar Nissan heeft het gedeelde chassis al gebruikt na een incident tijdens de actie op vrijdag. De McLaren rijder zal deze dertiende ronde dus moeten uitzitten, maar komt morgen wel aan de start.

De dertiende manche van het FIA Formula E Wereldkampioenschap start straks om 15u03.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!