VanMoof failliet: wat te doen met je E-Bike?

DoorMatthias Hautekiet

19 juli 2023

Het zat er al even aan te komen, maar nu is het officieel. Wat ooit de grondlegger was van de moderne Urban E-Bike moet nu de boeken neerleggen. Maar wat moet je nu doen met je E-Bike? Zul je deze kunnen blijven gebruiken? En wat met het onderhoud?

Het Nederlandse VanMoof werd deze week failliet verklaard. Het bedrijf dat al enkele jaren na elkaar met grote verliezen kampte, ondanks de stijgende omzet, heeft de boeken neergelegd. Althans de afdelingen van het bedrijf, waaronder het hoofdkantoor, in Nederland. De vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Taiwan, de VS en het Verenigd Koninkrijk blijven voorlopig open, maar het is slechts een kwestie van tijd voor ook deze de deuren moeten sluiten. Door het faillissement aan te vragen kan VanMoof het bedrijf verkopen zonder een toekomstige overnemer op te zadelen met een torenhoge schuldenberg.

In de etalage

In dit gunstige scenario kan VanMoof blijven opereren en moet u als fervent E-Bike-rijder geen schrik hebben dat u plots niet meer met uw S3 of S5 kan rijden. Dat laatste is namelijk een risico wanneer de servers offline gehaald worden. De fietsen van VanMoof maken bij het ontgrendelen verbinding met de servers van het merk om te kijken of de key op je gsm nog overeenstemt met deze van de fiets. Het bedrijf heeft daarom al aangeraden om de back-up code via het stuur in te stellen. Er is natuurlijk ook minder nieuws aan deze stopzetting. Indien uw fiets nog onder garantie zou zijn, dan kunt u deze niet meer claimen. De verplichtingen komen immers te vervallen wanneer een bedrijf sluit. Ook de “Peace of Mind”-verzekering zal u niet langer kunnen gebruiken.

In een ander scenario wordt er geen overnemer gevonden en dan zullen ook de servers platgelegd worden. Dan wordt uw E-Bike in theorie onbruikbaar. Maar dat was buiten Cowboy gerekend. De Belgische concurrent maakte een app waarmee het mogelijk is de unieke key te bemachtigen en zo de fiets te kunnen ontgrendelen. Ook bij het doorverkopen kan je de key exporteren en zo de sleutel “officieel” overdragen. Cowboy doet dat naar eigen zeggen omdat elke E-Bike het verdient om rond te kunnen rijden.

Reparaties zo goed als onmogelijk

Een ander gevolg van dit faillissement is dat reparaties zo goed als onmogelijk worden. De E-Bikes van VanMoof zijn volledig zelf ontworpen, waardoor herstellingen tot nu toe enkel door VanMoof zelf gedaan konden worden. Sinds kort kon u in Nederland bij Kwik-Fit terecht, maar daar zijn de onderdelen ondertussen opgedroogd. Er liggen nu enkele opties op tafel. In een eerste optie wordt er een koper gevonden, waardoor VanMoof de activiteiten kan verderzetten. Daarbij zouden de verkoop en de herstellingen opnieuw kunnen doorgaan. Een andere optie is dat de curator de octrooien op de ontwerpen verkoopt of nietig verklaard. In beide gevallen kan iemand anders onderdelen gaan maken of gebruiken voor een eigen ontwerp. Een laatste optie is dat er gewoon geen onderdelen meer voor handen zullen zijn. Wel kunt u in dat geval uw VanMoof aan de muur ophangen. De fietsen zijn van een prachtig design dat in menig modern interieur integreerbaar zijn. Eigenaars die hun E-Bike ter reparatie binnengebracht hebben, kunnen binnenkort hun fiets gaan ophalen. Of uw probleem opgelost zal zijn, is een andere vraag.

Ben ik mijn geld kwijt?

Indien u een VanMoof kocht en deze ook volledig heeft betaald, bent u uw geld zo goed als zeker kwijt. Zelfs al wordt er een overnemer gevonden, dan is deze niet verplicht om de bestellingen uit te voeren. U plaatste uw bestelling immers bij een bedrijf dat nu niet meer bestaat. Wel kunt u zich aanmelden bij de curatoren, maar dan komt u achteraan het rijtje van de schuldeisers te staan. Met een verlies van 76 miljoen euro in 2021, het laatste jaar waarvan cijfers bekend zijn, is de kans zo goed als onbestaand dat er nog iets zal overschieten voor gedeputeerde klanten.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!