Onderweg met de Cortina E-Lett

DoorRedactie

30 augustus 2023

De Urban E-Bike is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Waar de elektrische fiets vroeger gezien werd als “voor de bomma”, rijdt tegenwoordig iedereen met een E-Bike rond. Daar hebben de moderne looks van de Urban E-Bike ongetwijfeld voor gezorgd. Ook het Nederlandse fietsenmerk Cortina stapt met hun Cortina E-Lett mee op deze trein.

Op de website van Cortina staat het volgende te lezen: “Een e-bike voor de stedeling die graag op een strak en stijlvol vervoermiddel wil fietsen om korte en zorgeloze ritjes in de stad te maken”. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de dochteronderneming van fietsgroothandel Kruitbosch zich richt op de hippe consumenten. Hun E-Bikes zijn dan ook heel populair bij de schoolgaande jeugd. 

De Cortina E-Lett wordt gekenmerkt door zijn strakke design en goede afwerking. Alleen al de stevige spatborden tonen de degelijkheid van de gebruikte materialen aan. Voeg daar het ingewerkte achterlicht in de vorm van een uitroepteken aan toe en je bent op slag verkocht aan het design. Goed gevonden van Cortina. Als zwakke weggebruiker is het immers nog steeds moeilijk om jouw plaats op de weg “op te eisen”. Ook over losgetrokken draden of een kapotte voorlamp door die veel te krappe fietsenstalling moet je je geen zorgen meer maken. De voorlamp is immers vast gemonteerd op de voorvork, net boven het spatbord en zorgt zo voor een extra versteviging.

Zitten hoe je zelf wil

Kies je voor de Cortina E-Lett, dan krijg je zelf de kans om je zithouding te bepalen. Dankzij de eenvoudig te verstellen stuurpen, kan je kiezen hoe “sportief” of rechtop je wil zitten. Iets waar je bij vele andere merken enkel kan kiezen bij de aankoop of achteraf een andere stuurpen moet kopen. Zoals normaal bij een stadsfiets komt de fiets zonder schokbrekers, wat voor de dagelijkse ritjes geen enkel probleem is. Verder heeft de fiets zeer weinig onderhoud nodig. Daar zorgt ook de Gates Carbon Belt wel voor. De riem in carbon moet je immers niet smeren en gaat gegarandeerd enkele duizenden kilometers mee. Dankzij de lichte materialen, weegt de Cortina E-Lett niet meer dan 21,5 kg. Voor de aankoop en het onderhoud kan je aankloppen bij je vaste fietsenmaker.

Innovatieve aandrijving

De Cortina E-Lett beschikt over een geïntegreerde accu van 350 Wh. Deze brengt je, afhankelijk van de gekozen rijmodus, tussen de 30 en de 100 km ver. Voor de aandrijving koos Cortina voor een achterwielmotor van Promovec. Deze levert een vermogen van 250 W en biedt 45 Nm aan koppel. De E-Bike bedien je met een klein paneeltje op het stuur waar je het batterij- en ondersteuningsniveau kan aflezen aan de hand van gekleurde blokjes. Als we dan toch één puntje kritiek mogen leveren, dan is het wel dat het schermpje moeilijk af te lezen is in de zon. Gelukkig komt de fiets ook met een handige app waar je veel meer functies in hebt.

De fiets beschikt over drie rijmodi (anders dan de vijf ondersteuningsniveaus): Speed, ECO en Distance. Standaard staat de E-Lett in die eerste modus. Hierbij rijdt deze als een typische E-Bike met rotatiesensor. Afhankelijk van de gekozen ondersteuning modus zal de E-Lett je ondersteunen tot een x-aantal kilometer. Met 10 km/u op stand 1, tot 25 km/u op stand vijf. De ECO-modus is volgens ons de beste van de drie. Hier zal de Promovec-aandrijving je tot aan 25 km/u blijven ondersteunen, maar wordt die ondersteuning eerder aangepast aan jouw noden. Dit ondanks het ontbreken van een krachtsensor. In de derde stand, Distance, kun je de afstand van jouw vooraf bepaalde fietstocht instellen. Daarna wordt de ondersteuning zo uitgebalanceerd dat je zeker het einde haalt met de huidige energiepercentages.

Verzekerd van een goede service

De Cortina E-Lett is vanaf € 2.499 verkrijgbaar in drie matte kleuren: Graphite Black, Squirrel Grey en Traffic Red. Daarnaast heb je de keuze uit twee verschillende rijhoogtes. Ben je tussen de 1m65 en 1m85, dan kies je best voor de versie van 53 cm. Meet je tussen de 1m85 en 2m05, dan is de framehoogte van 61 cm iets voor jou. Cortina kiest ervoor om de fietsen enkel te verkopen via een lokale fietsenhandelaar. Zo ben je verzekerd van een persoonlijke aanpak en een aanspreekpunt voor onderhoud en herstellingen.

Cortina E-Lett

EV-olution.be

Met de Cortina E-Lett stapt het fietsenmerk mee op de urban e-bike trein.
Batterij / bereik
Connectiviteit
Design
Ondersteuning
Prijs-kwaliteitsverhouding
Service (onderhoud en herstelling)

Totaal

De Cortina E-Lett is een uitstekende eerste urban e-bike van een merk dat al geruime tijd fietsen maakt. Er zijn nog enkele minpuntjes, maar die worden ongetwijfeld weggewerkt in de volgende model update.

4.3

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!