Onderweg met de Tenways AGO T

DoorRedactie

1 oktober 2023
Tenways AGO T

Tenways is zoals veel fietsenbouwers tegenwoordig een nieuwkomer op de markt. De Chinese fabrikant van E-Bikes werd in 2021 opgericht na een crowdfunding. Hun doel? De E-Bike markt overhoop gooien met betaalbare E-Bikes. Na onze eerdere test met de CGO600 PRO is het nu tijd om hun touring model, de Tenways AGO T, aan een test te onderwerpen.

Foto’s © Momenol Images / Jens Mommens

De Tenways AGO T is, in tegenstelling tot de CGO-reeks, ontworpen voor fietstochten buiten de stad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze fiets zeer populair is bij mensen die geregeld gaan fietsen in de Ardennen. Tenways staat erom bekend dat het de bekabeling grotendeels weggewerkt in het frame en dat is ook hier geen uitzondering. Verder werden ook alle lasnaden mooi afgerond, waardoor je een premium gevoel krijgt. Het design is dus best elegant te noemen. Het voorlicht is mooi geïntegreerd in de voorvork en biedt een breed lichtveld zodat je steeds een goed zicht hebt op de weg voor je. Het licht achteraan zit dan weer vast op de bagagedrager. Tenways koos ervoor om het kabeltje te laten lopen via het spatbord, in plaats van de bagagedrager. Dit is in onze ogen een gemiste kans om de fiets nog meer premium te laten lijken. Deze E-Bike weegt alles samen zo’n 31kg en dat is best veel voor een fiets. In ruil krijg je wel een elegante krachtpatser. Het is dus een kwestie van een compromis sluiten. De AGO T is verkrijgbaar in drie kleuren: Jungle Green, Midnight Black en Pearl White. 

Technologie en rijden

Voor de batterij koos Tenways voor een LG lithium-ion-accu van 504 Wh. Dat is best veel voor een E-Bike, maar eigenlijk ideaal voor een tourer. Het commitment om 100 km te halen (op vlakke wegen), is dan ook zeker te halen. De AGO T biedt een lage instap en is daardoor geschikt voor elke rijder die houdt van een comfortabele fietstocht. Extra comfort wordt geleverd door de geveerde voorvork en zadelpen. De Bafang M420 middenmotor van 250 W en 80 Nm koppel zijn best krachtig te noemen. In combinatie met het manueel te bedienen versnellingsapparaat van Enviolo kan je eenvoudig heuvelachtig gebied gaan verkennen. Op onze vlakke Vlaamse wegen vinden wij de fiets minder geschikt. De motor is gewoon te krachtig, waardoor je het gevoel krijgt telkens te moeten inhouden. Een constante rit in standje één (van de vijf) is dan ook perfect mogelijk. Op die manier spaar je ook nog eens batterij uit. Wel moeten we bekennen dat deze E-Bike muisstil is. Daar zit de onderhoudsvrije Gates Carbon Belt ongetwijfeld voor iets tussen. Tenslotte beschikt de Tenways AGO T over een helder kleurendisplay, waar je zaken als de actuele en gemiddelde snelheid kan bekijken. Ook je rijbereik en CO2-compensatie kan je eenvoudig terugvinden in de verschillende menu’s. Via de Tenways app kan je ook de routebeschrijving doorsturen naar de fiets. Deze werkt in zekere zin, maar is niet geheel nauwkeurig. Vaak ben je de straat al enkele meters voorbij, vooraleer deze aangeeft dat je moet afslaan.

De Tenways AGO T is verkrijgbaar voor € 2.699 euro en is hiermee ook de duurste fiets in het gamma van het merk. Wel is het de krachtigste en meest comfortabele fiets die je bij deze fietsenbouwer kan aankopen. Het frame is een “one-size-fits-all” model, geschikt voor rijders tussen 165 en 195 cm.

Tenways AGO T

EV-olution.be

Tenways AGO T
De Tenways AGO T is het antwoord van Tenways aan zij die houden van “touren” met hun e-bike.
Batterij / bereik
Connectiviteit
Design
Ondersteuning
Prijs-kwaliteitsverhouding
Service (onderhoud en herstelling)

Totaal

De Tenways AGO T is een degelijke e-bike voor zij die vaak lange fietstochten maken in de Ardennen, maar doorheen de Vlaamse velden hij is net iets te krachtig om te kunnen genieten van een ontspannen rit.

3.7

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!