Tesla Model Y populairste wagen in België

DoorMatthias Hautekiet

18 oktober 2023

Voor het eerste in de geschiedenis van ons land is een elektrische wagen de best verkopende wagen. Volgens data van automobielfederatie Febiac is de Tesla Model Y de best verkochte wagen van ons land. Die eerste plaats heeft hij vooral te danken aan zijn populariteit als bedrijfswagen.

Foto © Tesla

Uit cijfers van de eerste negen maanden van het jaar blijkt dat bijna de helft (46,2%) van de nieuw ingeschreven voertuigen geëlektrificeerd is. Dat is een stijging van maar liefst 12,2% ten opzichte van 2022 (volledig jaar). Zoomen we in op de volledig elektrische wagens, dan zien we een marktaandeel van 18,3%, ofwel 4,2% meer dan in heel 2022. De elektrische wagen wint duidelijk aan populariteit, want enkele maanden eerder bedroeg het aandeel nog maar 16,5%. Voorlopig blijven particulieren moeilijk de weg naar EV’s vinden. 4,9% van hen rijdt volledig elektrisch, tegenover 24,7% van de zelfstandigen en bedrijven. Mogelijks kan de EV-premie daar iets aan veranderen, al moeten constructeurs dan wel met betaalbare EV’s over de brug komen. Desondanks blijft de gemiddelde CO2-uitstoot dalen naar 86 g/km, wat een goede zaak is voor iedereen.

Tesla stoot Volvo van de troon

Drie maanden geleden was de Volvo XC40 (alle aandrijflijnen samen) de populairste wagen in België. Vandaag zijn de cijfers sterk verandert en is voor het eerst een volledig elektrische wagen de best verkopende van het land. De Tesla Model Y is vooral populair onder als bedrijfswagen in Vlaanderen. Met 8.980 verkochte exemplaren doet hij het tevens ook beter dan de tweede en derde EV samen (VW ID.4 – 3.961 en Audi Q4 – 3.602). De sterke prijsverlagingen van het merk zitten hier ongetwijfeld voor iets tussen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!