Formula E kalender krijgt update

DoorMatthias Hautekiet

19 oktober 2023

De Formula E kalender heeft een nieuwe update gekregen. Voor het tiende seizoen van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap worden China en India toegevoegd aan de kalender. Maar er zijn nog meer verrassingen.

Vier maanden nadat het eerste kladwerk werd voorgesteld, stelt het kampioenschap een nieuwe versie voor en deze zorgt toch voor enkele verrassingen. Het seizoen starten doen we op 13 januari in Mexico. Daarna trekt het kampioenschap voor een double header naar Diriyah op 26 en 27 januari. De Hyderabad E-Prix wordt opnieuw toegevoegd op 10 februari, waarna op 16 maart de Sao Paulo E-Prix wordt verreden. Twee weken later, op 30 maart, wordt het allereerste motorsport wereldkampioenschap gehouden in de Japanse hoofdstad, Tokyo.

Een nieuw circuit voor Italië

In het afgelopen seizoen konden we vaststellen dat de Gen3-wagens niet meer geschikt zijn voor het stratencircuit in het zakendistrict van Rome. Er gebeurden meerdere crashes, waarbij enkele wagens in een klap werden uitgeschakeld. De organisatie gaat nu op zoek naar een alternatief en kijk hiervoor ook naar enkele permanente circuits. De nieuwe venue zal nog voor het einde van dit jaar bevestigd worden. Wel zijn we al zeker dat de Rome E-Prix gestreden zal worden op 13 en 14 april. Daarna trekt het kampioenschap naar Monaco (27 april) en Berlijn (11 en 12 mei).

Welkom Shanghai, Jakarta on hold

Na vijf jaar afwezigheid keert de Formula E terug naar China. Nadat het elektrische kampioenschap in 2014 zijn allereerste race reed in Beijing en ook al Hong Kong en Sanya aandeed, is het nu tijd voor Shanghai. Daar vindt op 25 en 26 mei opnieuw een double header plaats. De Jakarta E-Prix, die normaal zou doorgaan op 8 juni, is geschrapt. Deze zou immers samenvallen met campagnes voor de presidentsverkiezingen in Indonesië. De organisatie bekijkt nog de mogelijkheid om deze E-Prix op een later tijdstip te laten doorgaan. Op 29 juni is het Amerikaanse Portland de voorlaatste stad op de kalender. De nieuwe ABB Formula E Wereldkampioen wordt op 20 en 21 juli gekroond in Londen.

Of de vernieuwde kalender ook positief onthaald zal worden door de rijders is nog maar de vraag. Zo valt de race in Berlijn samen met de 6 Hours of Belgium (FIA WEC). Meerdere rijders uitten al hun ongenoegen hierover, zo ook Vandoorne en Vergne.

De aftrap van het tiende FE-seizoen wordt volgende week gegeven. Van 23 tot en met 27 oktober trekken de teams en hun rijders naar Valencia voor de pre-season testweek.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!