Mitch Evans opnieuw snelste bij hervatting Formula E Testweek

DoorMatthias Hautekiet

26 oktober 2023

Na twee dagen van onduidelijkheden kwam vandaag iets na 13 uur het verlossende nieuws. Om 14 uur mag er opnieuw gereden worden. Mitch Evans nam meteen de koe bij de horens en zette net zoals de eerste sessie op dinsdag de snelste tijd neer.

Foto © Momenol Images / Jens Mommens

De teams hebben natuurlijk onmisbare tijd verloren door de brand en het daaropvolgende onderzoek. De organisatie beloofde met een update te komen om 11 uur vandaag, maar het bleef oorverdovend stil. Ondertussen waren menig journalist en teambaas druk in de weer op hun gsm om te kijken of de langverwachte update er al was. Iets na 13 uur volgde witte rook. De sessie zou een uur later herstarten en 4 uur en 30 minuten duren. Klokslag 14 uur reden alle teams dan ook meteen buiten.

Mitch Evans zet met 1:24.791 opnieuw de snelste tijd neer. De Jaguarrijder was 0.023 seconden sneller dan António Félix da Costa (Porsche), die dus tweede werd. De derde tijd, 1:24.903, werd neergezet door Edoardo Mortara (Mahindra). Onze landgenoot Stoffel Vandoorne zette een zestiende tijd neer, maar gaf zelf al aan dat snelheid geen doel is voor DS deze week. Alle tijden werden neergezet met een maximaal vermogen van 300 kW uit voorzorg.

Slechts één wagen voor Mahindra

Dat Mortara de derde tijd neerzet, is een mirakel. De garage van het team bevond zich net naast de box van WAE, waar op dinsdag brand uitbrak. Door water en rookschade aan de infrastructuur van het team was het lange tijd onzeker of het team wel zou kunnen deelnamen aan de test. Na hard doorwerken en met de hulp van de andere teams uit het kampioenschap wist het team toch de #48-wagen van Mortara klaar te krijgen. De wagen van de Vries was echter te zwaar beschadigd om deel te kunnen nemen. Daarom heeft het team beslist om voorlopig met één wagen verder te doen. Mahindra krijgt later nog de kans om de verloren testtijd in te halen, al is dat zonder attack mode of specifieke lay-out moeilijker om data te analyseren.

Morgen gaat de testweek verder. Tijdens een overleg met de FIA en de teams is beslist dat de pre-season tests niet verlengd zullen worden. Wel zullen de teams op vrijdag van 8u30 tot 18u30 mogen rijden. Een testdag van tien uur maakt de geleden schade natuurlijk niet goed, maar het is beter als niets.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!