A290: Alpine en Michelin slaan handen in elkaar

DoorMatthias Hautekiet

22 december 2023
Alpine A290_β

Om de volledig nieuwe Alpine A290 de kenmerkende wendbaarheid en het rijplezier van de Alpine A110 mee te geven, is opnieuw een samenwerking met Michelin aangegaan voor de ontwikkeling van de banden. Philippe Mérimée, verantwoordelijk voor rijgedrag en afstelling bij Alpine, en Frédéric Brigaud, Technisch Accountmanager bij Michelin voor Alpine, gaan in op de bijna fusieachtige samenwerking tussen de twee bedrijven.

Gezamenlijke beslissing

De samenwerking die vandaag de dag tussen Alpine en Michelin bestaat, bouwt voort op een lange traditie die teruggaat tot de jaren zestig van de vorige eeuw, toen Michelin zich inzette voor de ontwikkeling van radiaaltechnologie die de wereld van banden revolutioneerde. Het leveren van banden voor Alpine Formule 3-raceauto’s met verstelbare wielophanging droeg bij aan het verfijnen van het concept, evenals het elimineren van gripverlies bij hoge snelheden dat het werk van de ingenieurs van Michelin belemmerde.

De twee bedrijven zijn sindsdien altijd nauw blijven samenwerken, zowel in de autosport als voor productieauto’s. Het was immers met Alpine dat Michelin de eerste slicks in de autosport introduceerde, tijdens de 24 uur van Le Mans in 1967. Het idee werd onmiddellijk overgenomen in de Formule 1. Het was ook met Alpine en Michelin dat radiaaltechnologie voor het eerst zegevierde in het Wereldkampioenschap Rally (in 1973) en in Le Mans (1978).

Gezien het meer recente succes van de Alpine A110 was er alle reden om de samenwerking voort te zetten in de vorm van een exclusief partnerschap. “De waarde van onze samenwerking komt voort uit het feit dat we in een zeer vroeg stadium de basis kunnen leggen voor een gezamenlijk ontwikkelingsproject”, gaat Philippe Mérimée verder.

Project gestart in 2021

De technische samenwerking tussen Alpine en Michelin voor de Alpine A110 begon in 2012. Die voor de A290 in 2021. “Op dat moment was er eigenlijk nog niets tastbaars”, zegt Frédéric Brigaud. “Maar we waren in staat om aan de hand van virtuele simulaties toch aan de opdracht te werken.”

Vervolgens konden Alpine en Michelin het werkelijke ontwikkelingsproces starten, inclusief een gezamenlijk testprogramma om verschillende banden te evalueren die waren gemonteerd op een testvoertuig. De meeste van deze tests – die meestal een week duren – vonden plaats op het testterrein van Michelin in Ladoux, nabij Clermont-Ferrand in Frankrijk, waar een breed spectrum aan (weers)omstandigheden kunnen worden nagebootst. In 2024 staat nog een gezamenlijke test gepland bij de Indra-faciliteit in Zuid-Spanje. De gegevens die tijdens deze tests zijn verkregen, zijn van onschatbare waarde voor het vaststellen van de uiteindelijke specificaties van de banden. De onthulling van de nieuwe Alpine A290 staat medio 2024 gepland.

(persbericht)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!