BYD gaat elektrische wagens in Europa bouwen

DoorMatthias Hautekiet

26 december 2023
Productiehal van BYD (Build Your Dreams)

De grootste fabrikant van hybride en elektrische wagens ter wereld BYD (Build Your Dreams) gaat binnenkort zijn wagens in Europa produceren. De Chinese autoconstructeur gaat een fabriek openen in Hongarije en hoopt zo eventuele invoerrechten in Europa te omzeilen.

BYD produceert op dit moment nog niet in Europa, maar daar komt binnenkort dus verandering in. De constructeur plant een fabriek in het Hongaarse Szeged. De plannen kunnen gezien worden als reactie op het onderzoek naar “illegale” staatssteun van de Chinese overheid voor de productie van EV’s. De uitkomst van dit onderzoek kan nog even op zich laten wachten. Echter is het zo goed als zeker dat er extra invoertarieven komen voor wagens die in China geproduceerd worden. Daarnaast geven landen als Frankrijk geen EV-premies meer voor wagens afkomstig uit China. Door de wagens in Europa te gaan maken, hoopt het merk de dans te ontspringen.

Het is trouwens niet verwonderlijk dat BYD net Hongarije uitkoos als locatie voor hun nieuwe fabriek. Het bedrijf produceert er al bussen en vrachtwagens. Ook andere automerken kiezen vaak voor Hongarije. Zo hebben onder meer Audi, Mercedes-Benz en Suzuki er een fabriekshal. Batterijproducent CATL is bezig met de bouw van een nieuwe batterijfabriek en BMW plant er vanaf 2025 de nieuwe Neue Klasse te produceren. Zo ontwikkeld Hongarije zich steeds meer als autohub voor de Europese Unie.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!