Audi Q8 e-tron edition Dakar: geschikt voor on- en offroad

DoorMatthias Hautekiet

3 januari 2024
Audi Q8 e-tron edition Dakar in Mythos black metallic, specific edition Dakar wrapping

Vrijdag 5 januari 2024 start de wereldberoemde Dakar Rally. Audi doet mee aan deze prestigieuze rally in onherbergzaam gebied met een volledig elektrische Audi RQ Q e-tron. Om die deelname te vieren brengt de constructeur nu een Dakar-editie uit van hun Audi Q8 e-tron.

Foto’s © Audi AG

De Audi Q8 e-tron edition Dakar is gebaseerd op de Q8 Advanced 55 e-tron quattro. Hij beschikt over een batterij van 114 kWh (106 kWh bruikbaar) en een quattro-aandrijving met twee motoren. In de boost-modus kan deze speciale Q8 e-tron een vermogen leveren van 300 kW (409 pk) en 664 Nm aan koppel. Specificaties die allemaal overeenkomen met de Advanced versie. Maar waar deze rally-variant echt het verschil maakt is de luchtvering. In de Dakar-versie is de bodemvrijheid verhoogd met 65 mm naar 22 cm of een doorwaaddiepte van 30 cm. De vering is speciaal afgesteld om deze wagen offroad te gebruiken.

Bij het rijden op de gewone weg wordt de hoogte stelselmatig verlaagd, afhankelijk van de snelheid. Bij een snelheid van 85 km/u zakt de wagen 15 mm. Daarna gaat er nog eens 17 mm af bij 100 km/u en 13 mm bij 120 km/u. Op die manier kun je dus in alle comfort de gewone weg op. Al zal dat met de gigantische General Grabber AT3-terreinbanden niet in volledig stilte gebeuren. Deze banden zijn speciaal ontworpen om optimaal grip te bieden in het zand, de modder, gravel of sneeuw. Daarnaast levert Audi een extra set zomerbanden bij de edition Dakar om toch in alle comfort en met maximaal bereik te kunnen cruisen.

Wat maakt de Audi Q8 e-tron edition Dakar zo speciaal?

De luchtvieren en terreinbanden zijn natuurlijk niet enige nieuwigheden aan de Audi Q8 e-tron edition Dakar. De wagen is verkrijgbaar in drie kleuren: Siam Beige, Mythos Black en Magnetic Gray. De wielbogen zijn een stuk verbreed om een echte rally-look te creëren. Wanneer de deuren geopend zijn, worden de woorden “edition Dakar” op de grond geprojecteerd. Audi bouwt 99 exemplaren van de wagen met een speciale wrap. Of de wagen ook naar België komt, is op dit moment nog niet geweten. Wel weten dat de prijzen in Duitsland zullen starten rond 120.000 euro. De wagen wordt overigens bij Audi in Vorst geproduceerd.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!