Dakar Rally: Toyota wint derde etappe, Sainz vecht om positie Audi

DoorMatthias Hautekiet

8 januari 2024
Stéphane Peterhansel and Edouard Boulanger of Team Audi Sport perform during Dakar 2024 © Red Bull Content PoolStéphane Peterhansel & Edouard Boulanger of Team Audi Sport perform during Testing for Dakar 2024 in Merzougha, Morocco on October 08, 2023 // Kin Marcin / Red Bull Content Pool // SI202311200641 // Usage for editorial use only //

De derde etappe van de Dakar Rally is meteen ook het eerste deel van de marathon stage. De rijders moesten een afstand van 733 kilometer afleggen, waarvan 438 kilometers onderdeel zijn van de tijdmeeting. Luca Moraes (Toyota Gazoo Racing) haalde de etappeoverwinning binnen. Hij wordt gevolgd door de Audi van Mattias Ekström en de Toyota van Yazeed al Rajhi (Overdrive Racing).

Foto © Red Bull Content Pool

De algemene leider van het klassement Carlos Sainz verloor tijdens de eerste 135 kilometer vijf kostbare minuten, waardoor Al Rajhi aan de leiding kon komen. Desondanks bleef Sainz doorzette en zo toch nog wat tijd goed te maken. De Spanjaard komt uiteindelijk als zesde binnen (+3′ 29″). Veel is er echter niet verloren, want in het algemeen klassement volgt Sainz op slechts 29 seconden achterstand van leider Yazeed Al Rajhi.

Het was geen vlekkeloze dag voor mij. We maakten een navigatiefout in het begin en verloren hierdoor 5 minuten. Ik was echt snel, maar daarna zat ik achter Mattias (Ekström, nvdr.) en reed dus in het stof. Ik raakte een groot gat dat ik niet had gezien en rolde de wagen bijna over de kop. Gelukkig was het maar een lekke band, maar desondanks moest we toch stoppen.

Carlos Sainz

Team Audi sport nog steeds op het podium

Ook voor de andere wagens van Team Audi Sport was het een positieve dag in Dakar. Mattias Ekström legde de 438 kilometer af in 4 uur en 15 minuten (+ 9 seconden) en eindigt zo als tweede in de etappe. De Zweede toont sterk tijdens de Dakar Rally en staat net achter zijn teamgenoot Carlos Sainz op de derde plek in het algemeen klassement. Peterhansel, die gisteren nog tweede werd, zette een zesde tijd neer (+7′ 49″). Hij kreeg echter nog een penalty van vier minuten waardoor hij terugzakt naar plaats negen. De reden van de penalty is op dit moment nog onbekend.

Deze avond krijgen de rijders 2 uur om hun wagen voor te bereiden op de vierde etappe, alvorens ze op bivak gaan. Morgen vindt dan de tweede helft van de marathonetappe plaats tussen Al Salamiya en Al Hofuf. Die is met een afstand van 299 kilometer de kortste etappe tot nu toe. Door de vele smalle paden zal vooral de navigator een belangrijke rol spelen. De kans om verkeerd te rijden is namelijk erg groot, met tijdverlies als gevolg.

Tenslotte willen we nog even herhalen dat u gedurende de volledige Dakar Rally kans maakt om een LEGO® Technic Audi RS Q e-tron te winnen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!