Dakar Rally: Loeb triomfeert in marathonetappe, pech voor Team Audi Sport

DoorMatthias Hautekiet

9 januari 2024
Carlos Sainz (ESP) and Lucas Cruz (ESP) of Team Audi Sport race during stage 04 of Rally Dakar 2024 from Al Salamiya to Al Hofuf, Saudi Arabia on January 09, 2024 // Red Bull Content PoolCarlos Sainz (ESP) and Lucas Cruz (ESP) of Team Audi Sport race during stage 04 of Rally Dakar 2024 from Al Salamiya to Al Hofuf, Saudi Arabia on January 09, 2024 // Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool // SI202401090261 // Usage for editorial use only //

Sébastien Loeb won de vierde etappe van de 2024 Dakar Rally. Even leek het of Nasser Al-Attiyah met de overwinning zou gaan lopen, maar zowel Loeb als Al Rahji waren te snel. Team Audi sport eindigt net buiten het podium, maar behoudt wel een goede plaats in het algemeen klassement.

Foto © Red Bull Content Pool

Na een loodzware eerste deel van de marathon-etappe gisteren, stond vandaag het tweede deel op het programma. Gisterenavond kregen de teams na een eerste 733 kilometer, waarvan 438 kilometer onderdeel van de proef, slechts twee uur om hun wagen voor te bereiden op de snelle paden van vandaag. De rijders kregen opnieuw een stevige klepper van 631 kilometer op hun bord. Zo goed als de volledige special stage van 299 kilometer lag Nasser Al-Attiyah (Nasser Racing) aan de leiding, tot aan het voorlaatste meetpunt. Daar stak Sébastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme) hem voorbij. Yazed Al Rahji (Toyota – Overdrive Racing) zette nog een stevige eindsprint in en wordt zo tweede. Loeb legde de 299 kilometer af in 2 uur, 36 minuten en 2 seconden. Al-Rajhi doet er 1 minuut en 8 seconden langer over. Al-Attiyah nog eens veertien seconden langzamer.

Minder dag voor Team Audi Sport

Voor Team Audi Sport was het dan weer een mindere vierde etappe tijdens deze 46ste Dakar Rally. Carlos Sainz senior deed 2 uur, 41 minuten over het tweede deel van de marathon. Op de koop toe krijgt hij nog een tijdstraf van 10 seconden voor te snel rijden (35 km/u waar hij 30 mocht). Desondanks wordt hij nog vierde. De Spanjaard behoudt zijn tweede plaats in het algemene klassement, maar het schil van 29 seconden na de etappe van gisteren, naar 4 minuten en 29 seconden vandaag. Stéphane Peterhansel eindigt deze etappe op de vijfde plaats (+5′ 59″)

Mattias Ekström finisht nog binnen de top tien, maar ook hij krijgt een tijdstraf. De Zweed reed 75 km/u waar hij 50 mocht en krijgt 2 minuten extra tijd toegekend. Ekström staat op dit moment vijfde in het algemeen klassement. Stilaan lijkt het erop dat de 2024 Dakar Rally kampioen voor Audi, Toyota of Overdrive zal rijden.

Team Audi Sport aan het woord

Carlos Sainz: “Het was geen goede etappe voor ons. Ik haalde Romain Dumas in en op de een of andere manier ging hij niet vooruit, dus we zaten vrij lang vast tot we een lekke band kregen. Voor ons geen leuke etappe.”

Mattias Ekström: “Het was niet makkelijk om de weg open te krijgen, maar ik denk dat we het vrij goed hebben gedaan. We hadden geen grote problemen, afgezien van enkele dalen waar we tijd verloren en één lekke band. Daarna waren we in het laatste deel van de etappe in gevecht met Nasser en Lucas.”

Stéphane Peterhansel: “Het was vandaag niet de meest interessante etappe, maar wel heel snel. We maakten een navigatiefoutje en reden uiteindelijk meer kilometers dan nodig was. Ik werd vanochtend wakker met hoofdpijn en het was absoluut geen goede dag voor me.”

Morgen volgt de kortste etappe van de Dakar Rally, maar dat wil niet zeggen dat de rijders op hun lauweren kunnen rusten. De teams moeten een afstand van 645 kilometer tussen Al-Hofuf en Shubaytah afleggen, waarvan 188 kilometer deel uitmaakt van de wedstrijd. Er wordt bij het ochtendgloren al gestart, maar de duinen van The Empty Quarter zijn erg verraderlijk. De rijders zullen dus extra beheerst moeten rijden, willen ze het einde van de wedstrijd halen.

Tenslotte willen we nog even herhalen dat u gedurende de volledige Dakar Rally kans maakt om een Lego® Technic Audi RS Q e-tron te winnen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!