2024 Mexico E-Prix: Jake Hughes topt eerste vrije training van het seizoen

DoorMatthias Hautekiet

13 januari 2024
Jake Hughes (McLaren) during the first free practice, of the 2024 Mexico City E-Prix © Formula E

Met de start van de eerste vrije training is het tiene siezoen van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap afgetrapt. Jake Hughes (McLaren) zet de snelste ronde neer tijdens de oefensessie. Pascal Wehrlein (Porsche) en Nico Müller (Abt Cupra) volgen op plaats twee en drie.

Foto © Formula E

Nico Müller zet in zijn Abt Cupra als eerste een aanvaardbare tijd neer. Naarmate de sessie vordert, en het track wat warmer wordt, worden die tijden alleen maar sneller en sneller. Tot wanneer Maximilian Günther (Maserati) zijn auditie doet voor de nieuwste Tokyo Drift film en zo zorgt voor de eerste rode vlag van het seizoen. De Duitser gaat slippen in de laatste bocht, tikt de muur aan en komt tot stilstand ter hoogte van de finishlijn. Omdat dit de eerste sessie van het seizoen is, beslist wedstrijdleider Scot Elkins om de sessie met tien minuten te verlengen.

De sessie wordt vroegtijdig stilgelegd

Met nog iets meer dan zes minuten te gaan brengt Jake Hughes de aankondiging van het einde van de sessie. De Brit zette net daarvoor nog de snelste tijd van de sessie (1:14.364) neer, maar had nog teveel snelheid bij het insturen van de eerste bocht. Hij parkeert zijn wagen in de muur waardoor de rode vlag opnieuw wordt gezwaaid. De tweede tijd voor de sessie is voor Pascal Wehrlein (1:14.745). Nico Müller sluit de top drie af met (1:14.755). Een schril contrast met de dramatische resultaten vorig jaar voor Abt Cupra. Nu is het afwachten of ook in de volgende sessies nog snel zullen zijn. Wel moeten we erbij vermelden dat de tijden van vandaag bijna 2 seconden langzamer zijn dan de tijden tijdens FP1 vorig jaar.

Jean-Éric Vergne (DS) zet een twaalfde neer (1:15.206). Zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne is de laatste rijder die nog binnen één seconde van Hughes rijdt. Onze landgenoot eindigt met 1:15.326 op de vijftiende stek.

Hoe ziet de rest van het weekend eruit?

  • Zaterdag 13 januari
    • 14u25 – 15u15: Tweede Vrije Training (YouTube & Eurosport.com)
    • 16u40 – 18u05: Kwalificaties (Eurosport.com & RTBF Auvio)
    • 21u03 – 22u30: 2024 Mexico E-Prix (Eurosport.com & RTBF Auvio)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!