Dakar Rally: Loeb triomfeert in zevende etappe, Audi verliest terrein

DoorMatthias Hautekiet

14 januari 2024
Carlos Sainz en Lucas Cruz (Team Audi Sport) in de Audi RS Q e-tron tijdens de 2024 Dakar Rally © Audi Sport

Sébastien Loeb heeft de zevende etappe van de 2024 Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Fransman was de snelste in de 483 kilometer lange proef tussen Riyadh en Al Duwadimi in Saoedi-Arabië. Hij versloeg Lucas Moraes met 7 minuten en 6 seconden. Nasser Al-Attiyah werd derde op 9 minuten en 47 seconden. Ondertussen verliest Audi terrein na twee mindere etappes op rij.

Foto © Team Audi Sport

Loeb, die rijdt voor het Bahrain Raid Xtreme team, boekte zijn derde etappezege in deze editie van de Dakar Rally. Hij profiteerde van de problemen bij Team Audi Sport, dat tot nu toe de rally domineerde. Mattias Ekström, die tweede stond in het algemeen klassement, kreeg al vroeg in de etappe te kampen met een defecte ophanging. De Zweed verloor meer dan vier uur en zakte naar de 26ste plaats in het klassement. Ook Stéphane Peterhansel, de recordhouder met 14 Dakar-zeges, had geen al te goede dag. De Fransman stopte om zijn teamgenoot Ekström te helpen, maar kon niet veel doen. Hij eindigde als 22ste in de etappe en stijgt naar de vijftiende plaats in het klassement. Desondanks maakt hij met een achterstand van 3 uur 55 minuten geen kans meer op een vijftiende Dakar-zege.

Carlos Sainz was de enige Audi-rijder die zonder grote problemen de finish haalde. De Spanjaard werd vierde in de etappe en behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft nu een voorsprong van 19 minuten op Loeb, die naar de tweede plaats klom. Lucas Moraes, die voor Toyota Gazoo Racing rijdt, staat derde op 1 uur en 35 seconden.

Het was een moeilijke dag met de navigatie. We hadden ook nog een lekke band. Ik denk dat Séb’ het heel goed heeft gedaan. 10 minuten voorsprong is best veel.

Carlos Sainz, Team Audi Sport

De Dakar Rally 2024 gaat maandag verder met de achtste etappe, een tocht van 458 kilometer tussen Al Duwadimi en Hail. Een nieuwe etappe in de uitgestrekte woestijn. De teams moeten vooral opletten dat ze zicht niet vastrijden in het losse zand of lekrijden op stenen net onder de zandlaag. Er zijn nog vijf etappes te gaan tot de finish in Yanbu op 19 januari.

Ten slotte willen we nog even herhalen dat u gedurende de volledige Dakar Rally kans maakt om een Lego® Technic Audi RS Q e-tron te winnen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!