Dakar Rally: Sainz leidt, maar voelt hete adem van Loeb na negende etappe

DoorMatthias Hautekiet

16 januari 2024
Carlos Sainz and Lucas Cruz on their Audi RS Q e-tron E2 of the Team Audi Sport during the Stage 9 of the Dakar 2024 on January 16, 2024 between Hail and Al Ula, Saudi Arabia // Red Bull Content Pool //Carlos Sainz and Lucas Cruz on their Audi RS Q e-tron E2 of the Team Audi Sport during the Stage 9 of the Dakar 2024 on January 16, 2024 between Hail and Al Ula, Saudi Arabia // Florent Gooden / DPPI / Red Bull Content Pool // SI202401160956 // Usage for editorial use only //

Sebastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme) heeft de negende etappe van de 2024 Dakar Rally gewonnen. De Fransman reed een uitstekende etappe en kwam met 4 minuten voorsprong op Carlos Sainz (Team Audi Sport) over de eindmeet. Dankzij zijn overwinning van vandaag loopt Loeb dus weer wat dichter in op Sainz, die de hete adem van de Fransman in zijn nek voelt.

Foto © Red Bull Content Pool

Loeb lag de hele dag lang bij elk meetpunt steeds op kop. Sainz wist hem wel bij te houden en behoudt zo zijn leiding in het algemeen klassement. Al zijn 20 minuten en 33 seconden verwaarloosbaar in deze Dakar editie. Het lot van de rijders kan snel omslaan in de verraderlijke woestijn. Sainz geeft zelf aan dat hij zich gerustgesteld voelde vandaag met zijn twee teamgenoten, Stéphane Peterhansel en Mattias Ekström, zo dicht in de buurt. Moest er iets verkeerd lopen, zou hij op hun steun kunnen rekenen.

Vandaag reden de drie Audi’s samen. Vanochtend startten we als eerste, tweede en vierde. Na de start ben ik 6 minuten gestopt om op Carlos te wachten en reed ik de hele etappe achter hem in geval van technische problemen. Voor hem was het niet makkelijk, omdat hij de 200 kilometer opende en niemand de navigatie voor hem deed. Ik kan me voorstellen dat er veel stress heerste in de cockpit.

Stéphane Peterhansel, Team Audi Sport

Als we een iets kunnen leren uit deze editie van de Dakar Rally is het wel dat elektrische wagens betrouwbaar zijn. Zelf onder de meeste extreme omstandigheden blijft de Audi RS Q e-tron zijn ding doen.

Verraderlijke tiende etappe Dakar

Morgen wordt de tiende etappe van de Dakar Rally verreden. De rijders leggen dan een lus van 371 km rond Al’Ula af. Een lus die gekenmerkt wordt heel veel stenen. In 2023 verloor Loeb hier nog meer dan twee uur. Het wordt dus een verraderlijke etappe morgen, die het klassement volledig kan omgooien.

Tenslotte willen we nog even herhalen dat u gedurende de volledige Dakar Rally kans maakt om een Lego® Technic Audi RS Q e-tron te winnen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!