Belgische Specter zet volop in op veilige speed pedelecs

DoorMatthias Hautekiet

20 januari 2024
Radar voor achteropkomende voertuigen op de Specter 1 en Specter 1 Long Range

Als Belg kunnen we alleen maar trots zijn op de Belgische fietsenmarkt. We hebben heel wat degelijke fiets en speed pedelec bouwers en daar is Specter eentje van. Maar Specter bouwt geen gewone “snelle fietsen”. De Belgische speler staat gekend om zijn uitzonderlijke design, afwerking en innovaties. Omdat veiligheid een van hun belangrijkste peilers is, lanceert het nu drie nieuwe veiligheidsfuncties: een radarsysteem dat waarschuwt voor achterop naderende voertuigen, live informatie over de snelheidslimiet en een dark mode.

Als je een Specter koopt, dan doe je dat in de eerste plaats gewoon voor hun technologie. En daar heb je geen gebrek aan. Na een eerdere succesvolle integratie van Spotify in het grote 6″ HD-display, beschikt de speed pedelec nu ook over een radar. In samenwerking met Garmin wordt een kleine radar onder het zadel gemonteerd. Deze zendt een signaal uit en besluit uit de weerkaatsingen of een achteropkomende voertuig nadert. Op de cockpit zie je dan een melding. Naarmate het voertuig dichterbij komt, wordt de melding urgent. Het scherm gaat rood knipperen en de Spotify-integratie dempt het geluid zodat jij je volledig bewust wordt van een mogelijk gevaarlijke situatie.

Radar voor achteropkomende voertuigen op de Specter 1 en Specter 1 Long Range speed pedelec.

Geen flitsboetes meer

Een tijdje terug bracht het VRT-programma “Fact Checkers” aan het licht dat een speed pedelec bijna niet te flitsen is. Ondertussen is daar wel wat verandering in gekomen. In Gent worden bijvoorbeeld onbemande flitscamera’s en trajectcontroles geïnstalleerd zodat de cowboys onder de speed pedelec rijders zich aan de snelheid zouden houden. Om rijders bewust te maken van de verkeersregels, introduceert Specter nu live informatie over de snelheidslimiet. Rijders krijgen nu in de cockpit te zien hoe snel ze ergens mogen rijden. Iets wat zeker welkom is, gezien de snelheidslimiet niet altijd duidelijk is aangegeven.

Een dark mode tegen verblinding

Vorig jaar hadden we het er al over tijdens onze testrit. Het heldere scherm is uitstekend leesbaar, zelfs in het felle zonlicht, maar ’s nachts is het net verblindend. Specter gaf in september al aan dat een dark mode onderweg was. Nu is dit dus ook een feit geworden. Sinds de laatste software-update krijgen alle Specterrijders nu toegang tot de dark mode. Het scherm past zich automatisch aan, naargelang het dag of nacht is.

De nieuwe innovatieve veiligheidsfuncties zijn van 19 tot en met 21 januari 2024 te bezichtigen tijdens de Velofollies fietsbeurs in Kortrijk.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!