Jaguar TCS Racing: winst, podiumplaatsen en leider in het kampioenschap

DoorJens Mommens

29 januari 2024
RIYADH STREET CIRCUIT, SAUDI ARABIA - JANUARY 27: James Barclay, Team Director, Jaguar TCS Racing, Nick Cassidy, Jaguar TCS Racing, 1st position, and the Jaguar TCS Racing team celebrate victory after the podium ceremony during the Diriyah ePrix II at Riyadh Street Circuit on Saturday January 27, 2024 in Riyadh, Saudi Arabia. © Jaguar TCS Racing

Nick Cassidy heeft dit weekend de tweede race van de Diriyah E-Prix 2024 gewonnen voor Jaguar TCS Racing. De 29-jarige coureur heeft nu in alle drie de races die hij tot nu toe voor Jaguar heeft gereden, een podiumplaats behaald. Cassidy staat met 57 punten stevig aan kop in het rijdersklassement. Jaguar TCS Racing leidt het teamklassement met 78 punten en een voorsprong van 31 punten.

Foto © Jaguar

Cassidy kwalificeerde zich met de Jaguar I-TYPE 6 als zevende voor de race van vrijdag en sloot die af met een derde plek. Teamgenoot Evans startte als tweede en kende een zenuwslopende strijd. Na de volledige race met onder anderen Jean-Éric Vergne te hebben geduelleerd om de kopposities, raakte Mitch Evans in een mislukte ultieme inhaalpoging buiten de racelijn. Daardoor verloor hij een aantal plaatsen, waardoor hij als vijfde finishte.

Het aantal punten dat beide Jaguar-rijders in de tweede race van het seizoen verdienden – 15 voor Cassidy en 10 voor Evans – brengt Jaguar aan de leiding in het teamklassement van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap.

Punten op zaterdag

Voor de tweede race van dit weekend in Saoedi-Arabië, kwalificeerde Cassidy zich als derde en Evans als dertiende. In de vijfde ronde van de race nam Cassidy de leiding en samen met Robin Frijns – de Nederlandse rijder van Envision, het klantenteam van Jaguar – nam hij een aanzienlijke voorsprong op de rest van het veld. In de laatste ronde van de race noteerde Cassidy ook nog eens de snelste rondetijd, waarmee hij behalve 25 punten voor de overwinning ook een punt voor de snelste ronde op zijn conto mag bijschrijven. Frijns werd tweede. Evans had het moeilijk in het middenveld op een circuit dat weinig ruimte bood om in te halen. Uiteindelijk behaalde hij de tiende plek, waarmee hij toch nog een punt verdiende.

Met de punten die Cassidy en Evans ook in de tweede race in Diriyah verzamelden, verstevigt Jaguar TCS Racing zijn leidende positie in het teamklassement (78 punten). Het team maar liefst 31 punten voor op de nummer 2 in het klassement. Met zijn overwinning neemt Nick Cassidy meteen ook de leiding in het rijdersklassement (57 punten). De Kiwi heeft een voorsprong van 19 punten op de nummer 2. Mitch Evans staat met 21 punten op plaats 5 in het rijdersklassement.

De vierde race van het ABB FIA Formula E World Championship 2024 wordt op zaterdag 16 maart verreden in Sao Paulo, Brazilië.

Citaten

Nick Cassidy

Nick Cassidy: “Ik voel me onwerkelijk. Het is een absolute droomstart van het seizoen. Het team is perfect geweest en iedereen bij Jaguar TCS Racing heeft zo hard gewerkt om me zo’n snelle en efficiënte racewagen te geven. Drie podiums in drie races en een daarvan een overwinning is zo’n geweldig gevoel. Dit is echter Formule E en je weet niet wat er van de ene race op de andere gaat gebeuren, dus we blijven doorduwen naar São Paulo.”

Mitch Evans

Mitch Evans: “We waren een van de snelste wagens […] en Nick heeft het geweldig gedaan met zijn consistentie. Dus alle lof voor zijn overwinning. Aan mijn kant weerspiegelen de resultaten niet ons tempo, dus ik hoop op een verandering in momentum. Nu we nog meer dan zes weken hebben tot we weer racen, zullen we als team onze voorbereiding perfectioneren. Zo zijn we klaar zijn voor de strijd bij de Sao Paulo E-Prix. De Braziliaanse race heeft geweldige herinneringen voor mij en voor het team. Het was mijn eerste GEN3 podium en het eerste 1-3 resultaat van het team vorig seizoen.”

James Barcley, teambaas Jaguar TCS Racing

James Barclay: “Een echt fantastisch resultaat van het team [deze zaterdag]. Dat was een ongelooflijk snel race. Nick reed vandaag een briljante race, kalm, beheerst en absoluut ongeëvenaard toen hij dat moest zijn. Het was een zeer slimme strategie en besluitvorming – zowel van het team als van Nick. Ik ben trots op hoe het team dit weekend onder druk bij elkaar is gekomen en deze race heeft gemanaged. Om zowel het Teams’ als het Drivers’ Championship te leiden is een fantastische basis op dit punt van het seizoen. Met een rustpauze voor São Paulo kunnen we echt analyseren waar we verdere stappen vooruit kunnen maken. Zoals altijd in Formule E kun je niet zelfgenoegzaam zijn, we moeten hard blijven werken. Voor nu kijk ik er echter naar uit om dit met iedereen terug op de basis te vieren.”

(persbericht)

DoorJens Mommens

Jens Mommens is een autosportfotograaf met een voorliefde voor Formule E. Hij test regelmatig nieuwe wagens en deelt zijn ervaringen met zijn lezers. Hij is ook een liefhebber van technologie, gaming en smartphones. Hij volgt de laatste trends en innovaties op de voet.

error: Piraterij is een misdrijf!