De Polestar 4 is nu te verkrijgen vanaf 64.800 euro

DoorMatthias Hautekiet

31 januari 2024
De nieuwe Polestar 4.

Hij liet even op zich wachten, maar vanaf vandaag is de Polestar 4 beschikbaar. Deze nieuwe wagens van het uitsluitend elektrische merk kun je kopen vanaf 64.800 euro. De wagen heeft een bereik van 610 kilometer en vult qua formaat het gat in tussen de Polestar 2 en Polestar 3.

De naam, Polestar 4, zegt dus niets over de wagen zelf, maar geeft enkel aan dat dit het vierde model is van het merk. De wagen combineert de aerodynamica van een coupé (de Polestar 2), met de ruimte van een SUV (de Polestar 3). Daarnaast is het ook de snelste elektrische wagen die het merk al bouwde.

Thomas Ingenlath, CEO van Polestar

“De lancering van Polestar 4 op al onze markten in 2024 is cruciaal voor ons succes. Met dit derde model versterken we onze line-up en betreden we de premium prestatieklasse van het D-SUV-segment. Met zijn innovatieve interpretatie van een SUV-coupé combineert Polestar 4 ruimte en een indrukwekkende uitstraling”

Autonoom rijden

Eind 2023 kondigt het merk tijdens de Polestar Day aan dat de Polestar 4 de meest geavanceerde tot nu toe zou worden. De wagen is het eerste model van het merk die LiDAR combineert met het ‘SuperVision Advance Driver Assistance System’ van Mobileye. Verder is de EV uitgerust met twaalf camera’s, een radar en twaalf ultrasone sensoren. Technisch is de wagen dus in staat om autonoom rijden level 3 te ondersteunen. Hierdoor zou jij als bestuurder bijvoorbeeld een boek kunnen lezen, maar moet je wel nog beschikbaar blijven om indien nodig het stuur over te nemen. Er zijn echter twee grote “maars” hieraan verbonden. Als eerste is er nog een grote discussie wie er nu verantwoordelijk is in geval van een ongeval. Jij als bestuurder was immers niet aan het rijden. Daarnaast houdt ook onze minister van mobiliteit, Georges Gilkinet, enige wettelijk evolutie omtrent autonoom rijden tegen.

Performance van de Polestar 4

De standaard versie (Long Range Single Motor) beschikt voor één elektromotor op de achteras die 272 pk en 343 Nm aan koppel levert. Verder legt hij de sprint van 0 tot 100 km/u af in 7,1 seconden. Traag is deze cross-over dus niet te noemen. Onder de wagen zit een 400 V-accu van 100 kWh geschroefd (94 kWh bruikbaar), waarmee een afstand van 610 kilometer (voorlopige WLTP-cijfers) haalbaar moet zijn.

De titel voor snelste model van het merk is dan weer weggelegd voor de Polestar 4 Longe Range Dual Motor versie. Net zoals zijn minder krachtige broer beschikt hij over een accu van 100 kWh, alleen moet deze twee elektromotoren voeden. De motoren, een op de voor- en een op de achteras, leveren samen 544 pk en 686 Nm aan koppel. Doordat je met twee motoren zit, daal het verwachte bereik naar 580 kilometer. Ook hier moeten we vermelden dat dit voorlopige cijfers zijn, in afwachting van de definitieve WLTP-score. Tenslotte heeft de Long Range Dual Motor variant een nieuwe rijoptimalisatiefunctie. In de range-modus wordt enkel de achterste motor gebruikt, voor een energie-efficiëntere overbrengen. In de performance-modus worden beide motoren permanent ingeschakeld voor een beter reactievermogen.

Beide wagens kunnen standaard opladen aan 22 kW (AC). Snelladen is, door het 400 V-platform, mogelijk aan maximaal 200 kW (DC).

Prijs en opties van die Polestar 4

De nieuwe Polestar is verkrijgbaar vanaf 64.800 euro (Single Motor). Voor de versie met twee motoren betaal je 6.000 euro meer. Daarboven komt dan nog de prijs van de verschillende pakketten. Met het Pilot Pack (1.500 euro) krijg je onder meer de Pilot assist met rem- en accelleratie-ondersteuning en de rijstrookwissel-assistent. Het Plus Pack (5.500 euro) voegt aar nog een groot head-up display van 14,7″, een Harman Kardon geluidssysteem en Pixel Led adaptieve koplampen toe. Ook een verwarmd stuurwiel, een scherm voor de achterbank en elektrisch verstelbare stoelen horen erbij. Het laatste, Pro Pack, voegt voor 2.000 euro 21″ lichtmetalen velgen, zwarte gordels en gouden ventieldopjes toe.

Daarnaast kunnen zij die voor de dual motorversie kozen, ook nog een Performance Pack toevoegen. Voor 4.500 extra krijg je  onder andere 22-inch wielen, 4-zuiger Brembo-remmen, Polestar Engineered performance chassis tuning en details in Swedish Gold voor de remmen, veiligheidsgordels en ventieldoppen.

De productie van de Polestar 4 start vanaf de helft van 2024. De eerste leveringen worden verwacht vanaf augustus.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!