Premie voor elektrische wagen aan te vragen vanaf 12 februari

DoorMatthias Hautekiet

9 februari 2024
Een elektrische Hyundai Kona laadt aan een snellader van Allego


De saga rond de Vlaamse aankoop premie voor een elektrische wagen kent eindelijk een einde. Even leek het of de premie er niet zou komen, maar minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wist toch een akkoord in de wacht te slepen. Wel wordt de looptijd ingekort van drie naar één jaar. Het aanvraagloket gaat maandag 12 februari open om 13 uur.

Het loket voor de aankooppremie zou al op 1 januari van dit jaar opengaan, maar het advies van de Raad van State liet even op zicht wachten. Deze week werd het kritische advies overhandigd aan het kabinet van minister Peeters. Oorspronkelijk werd er 5.000 uitgedeeld voor nieuwe wagens en 3.000 euro voor een tweedehandswagen in 2024. Waarna het bedrag zou dalen naar respectievelijk 4.000 euro en 2.500 euro in 2025 en 3.000 euro en 2.000 euro in 2026. In totaal trok de overheid 20 miljoen euro uit voor de premie van dit jaar, goed voor 4.000 nieuwe elektrische wagens. Daarna zou de overheid wel gaan zien wat ze zouden doen. Net daar viel de Raad van State over, gezien dit in strijd is met het gelijkheids- en vertrouwensbeginsel. Hierdoor moest Lydia Peeters terug naar de tekentafel.

Minister van Mobiliteit, Lydia Peeters

“Momenteel kent de Vlaamse markt meer dan 30 verschillende modellen van zero-emissie wagens, merendeel Europese merken, die onder dit plafond (nieuwprijs) vallen. In het aanvraagloket is een lijst voorzien van voertuigmodellen die in aanmerking komen.”

Weinig ambitie bij de minister Peeters

Om aan de wensen van de Raad van State en de andere regeringspartijen te voldoen, werd nu beslist om de premie voor een elektrische wagen enkel dit jaar toe te kennen. Het bedrag blijft wel nog hetzelfde. Kopers van een nieuwe EV onder de 40.000 euro kunnen reken op een premie van 5.000 euro. Eigenaars van een tweedehandswagen ontvangen een premie van 3.000 euro, op voorwaarde dat de oorspronkelijke cataloguswaarde niet hoger is dan 60.000 euro. De regering hoopt rond te komen met zo’n 26 miljoen euro.

Met dit nieuwe bedrag kunnen zo’n 5.200 particulieren een premie krijgen voor een nieuwe EV. De vraag is maar of ook dit genoeg is om alle aanvragen te dekken. Het budget kan theoretisch nog uitgebreid worden, maar dan moet minister Peeters zelf op zoek naar extra geld uit haar eigen kas. En laat die overheidskas nu al onder druk staan. Ook EV Belgium, de federatie voor elektrische mobiliteit in België reageren ze sceptisch.

Jochen De Smet, voorzitter van EV Belgium

“We zijn blij met de rechtszekerheid, maar dit is niet echt een ambitieus kader voor de transitie naar propere mobiliteit. De transitie naar elektrisch rijden regel je niet in een jaar. Drie jaar was het absolute minimum. Als de premie echt succesvol wordt, weten we niet of er budget zal zijn voor iedereen. We raden consumenten aan om niet te wachten.”

Een overzicht van de maatregelen

Voor wie is deze premie?

De volgende personen kunnen de premie aanvragen:

  • natuurlijke personen / particulieren
  • rechtspersonen zonder winstoogmerk die niet onderworpen is aan de vennootschapsbelasting (zoals vzw’s en stichtingen)
  • aanbieders van autodelen
Ondernemingen kunnen geen beroep doen op deze premie.

Aan welke voorwaarden moet mijn wagen voldoen?

Elke wagen met een volledig elektrische aandrijflijn komt in aanmerking. Plug-in hybrides zijn uitgesloten.
De premie is gericht op voertuigen bestemd voor personenvervoer (M1), bestemd voor vervoer van goederen met een gewicht to 3.500 (N1) en zware micro-stadswagens (L7e-C).
De aankoopprijs mag maximaal 40.000 euro bedragen. Voor tweedehandswagens zijn er bijkomende maatregelen. De wagen moet minstens 3 jaar en maximaal 8 jaar geleden voor het eerst zijn ingeschreven. Daarnaast mag de oorspronkelijke cataloguswaarde niet boven de 60.000 euro liggen (incl. btw).

Aan welke voorwaarden moeten de verkoop en inschrijving aan voldoen?

Enkel wagens die aankocht zijn bij een autohandelaar kunnen aanspraak maken op de premie. De schriftelijke verkoopovereenkomst moet afgesloten zijn op of na 25 september 2023. Ook voertuigen aangekocht bij een buitenlandse autohandelaar kom in aanmerking. Wagens verkocht door particulieren komen niet in aanmerking voor de subsidie voor een elektrische wagen.
De verkoopovereenkomst moet de volgende zaken bevatten:

  • de datum van aankoop
  • het merk, type en de aankoopprijs van de wagen
  • gegevens van de verkoper waaruit blijkt dat het om een autohandelaar gaat
Daarnaast zijn er nog enkele belangrijke voorwaarden voor de inschrijving. Zo moet de wagen:
  • ingeschreven zijn op of na 1 januari 2024
  • ingeschreven op een adres in Vlaanderen
  • minstens 3 jaar ingeschreven blijven bij dezelfde eigenaar of diens erfgenaam

Hoe kan ik de premie aanvragen?

Het aanvraagloket voor de aankooppremie gaat open op maandag 12 februari, om 13 uur.
Na ondertekening van de verkoopovereenkomst heb je 90 dagen de tijd om de aanvraag in te dienen. Zij die hun wagen aankochten tussen 25 september 2023 en de publicatie in het Staatsblad, krijgen 90 dagen de tijd vanaf de publicatiedatum.
Tijdens de aanvraag moet je de volgende gegevens doorgeven:

  • je contactgegevens
  • alle gegevens van de wagen, inclusief een scan van de verkoopovereenkomst
  • rekeningnummer waarop de premie wordt uitbetaald
Daarna volgt een eerste controle door een dossierbehandelaar. Deze kan u om bijkomende gegevens vragen indien nodig. U zal zeker een kopie van de factuur, het betaalbewijs en het inschrijvingsbewijs van de wagen moeten bezorgen. Je kunt slechts één premie aanvragen per persoon en wagen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!