Doel bereikt voor de 1e Automotive eMotion Summit

DoorMatthias Hautekiet

23 februari 2024
De eerste Automotive eMotion Summit van Febiac vond plaats van 20 tot 22 februari 2024 in de Skyhall op Brussels Airport.

Na drie dagen van intensieve en vruchtbare gesprekken over de toekomst van individuele mobiliteit in België, heeft de 1e Automotive eMotion Summit, georganiseerd door FEBIAC, met succes zijn deuren gesloten. Het evenement, dat een unieke samenkomst was van industriële vertegenwoordigers, beleidsmakers en diverse stakeholders, benadrukte de essentiële rol van samenwerking in het adresseren van de mobiliteitsbehoeften van 11 miljoen Belgen.

Het evenement was rijk aan discussies, met een conferentie die onder meer de slimme kilometerheffing, lage-emissiezones, regelgeving voor geautomatiseerd en autonoom rijden, en de transitie naar emissievrije mobiliteit behandelde. Deze thema’s, gepresenteerd door vooraanstaande sprekers uit de automobielsector en bijgewoond door een breed scala aan politici, boden een platform voor het initiëren van nieuwe initiatieven en partnerschappen gericht op de mobiliteitsuitdagingen van de toekomst.

Feddy De Mulder Voorzitter van Febiac.

“De automobielsector is gedreven om de toekomst van mobiliteit vorm te geven, met uitgereikte hand voor meer overleg. Met Mobia, de sectorale koepel die FEBIAC, TRAXIO en Renta verenigt, vertegenwoordigen we een cruciale sector in België, die 10.000 bedrijven en 160.000 werknemers omvat, en leveren we een aanzienlijke toegevoegde waarde aan onze economie.”

Een Memorandum voor de toekomst

Een ander hoogtepunt van het evenement was de verspreiding van Mobia’s Memorandum 2024, een document dat een breed scala aan thema’s en prioriteiten omvat die essentieel zijn voor het duurzaam maken van mobiliteit in België. Dit memorandum dient als een blauwdruk voor toekomstige inspanningen om de mobiliteitssector te verduurzamen.

Naast de inhoudelijke debatten en keynotes, omvatte de Automotive eMotion Summit een tentoonstelling van meer dan 50 voertuigen, technologieën en diensten, gericht op fleet- en B2B-klanten. Het evenement trok meer dan 850 Belgische bedrijven, die interesse toonden in de mobiliteitsoplossingen van de exposanten. Dit duidt op een sterke belangstelling en betrokkenheid van de Belgische bedrijfswereld in de transitie naar duurzame mobiliteit.

Een fundament voor toekomstige samenwerking

Uit het academische gedeelte van de Automotive eMotion Summit kwamen enkele opvallende conclusies naar voren, die ongetwijfeld invloed zullen hebben op toekomstige beleidsvorming en discussies, zowel tijdens de aanstaande verkiezingscampagne als daarna. Onder deze conclusies valt de noodzaak voor een coherente strategie en dialoog met de automobielindustrie op Europees en Belgisch niveau, de openheid voor nieuwe technologieën in de sfeer van emissievrije voertuigen, verkeersveiligheid en autonoom rijden, en de cruciale rol van onderwijs, opleiding en training in de ondersteuning van de decarbonisatie van mobiliteit.

De oproep voor een masterplan voor de uitrol van oplaadinfrastructuur in Wallonië en Brussel, in lijn met de elektrificatie van het wagenpark, benadrukt de urgentie van infrastructuurontwikkeling. Daarnaast werd de noodzaak van incentives om de overgang naar emissievrije voertuigen betaalbaar

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!