Nieuwe elektrische Ford Explorer vanaf nu te bestellen

DoorMatthias Hautekiet

26 maart 2024
De nieuwe elektrische Ford Explorer is vanaf vandaag te bestellen.

De nieuwe elektrische Ford Explorer is vanaf vandaag te bestellen. De wagen is al verkrijgbaar vanaf 44.950 euro of 48.950 euro voor het exemplaar met de grotere batterij. De eerste leveringen zijn voorzien voor de herfst van 2024.

De Ford Explorer is de eerste elektrische wagen van het merk die exclusief voor Europa is ontwikkeld. Deze SUV staat op het ondertussen gekende MEB-plaform van de Wolkswagen Group, waar bijvoorbeeld ook de Volkswagen ID.7 of de Cupra Born op zijn gebouwd. De Explorer situeert zich met een vanafprijs van 44.950 en een lengte van 4,46 meter onder de duurdere Mustang Mach-e. Voor die prijs rijd je rond met de Standard Range RWD met een elektromotor van 170 pk op de achteras. Deze wordt gevoed door een batterij van 52 kWh waarmee een bereik van 384 kilometer (WLTP) mogelijk moet zijn. Daarnaast is er nog een duurdere Extended Range RWD-variant vanaf 48.950 euro. Naast een sterkere 289 pk motor, beschikt deze ook over een batterij van 77 kWh, goed voor een bereik van 602 kilometer. De versie met de grotere accu is er trouwens ook als vierwielaangedreven variant met een totaal vermogen van 340 pk. Raar genoeg is hier de batterij plots 2 kWh groter (79 kWh). Uiteraard doet dit extra vermogen het bereik dalen naar zo’n 566 kilometer.

Nog meer cijfers

Met laadsnelheden van 115 kW voor de standaard Ford Explorer, 135 kWh voor de extended range zal deze elektrische Ford geen laadwedstrijd winnen. Als het toch wat sneller mag zijn, kun je maar beter het model met vierwielaandrijving aanschaffen. Deze kan namelijk snelladen aan maximaal 185 kW. Het wordt alweer een ander verhaal wanneer we kijken naar de sprint van 0 tot 100 km/u. Zo kan Extended Range RWD-variant de 100 km/u al aantikken na 6,4 seconden en de AWD in 5,3 seconden. Waarden die zeker niet traag te noemen zijn. Wel mag je met een kofferinhoud tussen de 445 en 450 liter beter niet te veel bagage bijhebben.

Natuurlijk zijn er ook verschillende uitrustingsniveau beschikbaar. Zo heeft de basisversie en centraal display van 14,6″, een tellerpartij van 5,3″ en stoelverwarming. Ook dual-zone klimaatregeling en Keyless Entry zijn standaard beschikbaar. Voor wie een betere audio-installatie van Bang & Olufsen, Matrix-koplampen of een elektrische kofferklep wil, is er dan weer de duurdere premium-uitvoering. Het orderboek is sinds vandaag geopend. De eerste leveringen worden eind september al verwacht.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!