De Dacia Spring krijgt een update

DoorJens Mommens

5 april 2024

Sinds de introductie in 2021 heeft de Dacia Spring, een volledig elektrische Dacia, een aanzienlijke impact gemaakt op de Europese markt voor elektrische auto’s. Met meer dan 140.000 exemplaren verkocht in Europa, benadrukt het model de groeiende vraag naar toegankelijke elektrische wagens. Het jaar 2023 markeerde een hoogtepunt in de verkoopgeschiedenis van de Spring, met een recordaantal van 61.803 eenheden wereldwijd, wat een significante stijging van 26,4% ten opzichte van het voorgaande jaar vertegenwoordigt. Dit succes plaatst de Spring als het derde populairste elektrische model onder Europese particuliere kopers.

De nieuwe Dacia Spring-reeks omvat drie verschillende uitrustingsniveaus: Essential, Expression en Extreme, elk met hun eigen unieke kenmerken en mogelijkheden. Het ontwerp van de nieuwe Spring, dat de designfilosofie van de nieuwste Duster-generatie volgt, kenmerkt zich door een stoer en krachtig uiterlijk, dat zowel het exterieur als het interieur omvat. Het dak blijft het enige carrosseriedeel dat is overgenomen van het vorige model. Beschikbaar in zes kleuren, waaronder de nieuwe Safari Beige en Brique Rood, biedt de Spring een frisse en aantrekkelijke esthetiek.

Een elektrische budget wagen

Dacia’s streven naar betaalbare elektrische voertuigen wordt benadrukt door de competitieve prijsstelling van de Spring, die ondanks zijn geavanceerde functies en een actieradius van 225 km volgens de gemengde WLTP-cyclus, onder de 20.000 euro blijft. Het multimedia-aanbod van de Spring varieert van het standaard Media Control-systeem met stuurwielbediening, Bluetooth-connectiviteit en USB-poort in de Essential en Expression modellen, tot het geavanceerde Media Nav Live-systeem in de Extreme uitvoering. Dit systeem biedt een groot 10 inch touchscreen, verbonden navigatie met real-time verkeersupdates, en compatibiliteit met Apple CarPlay en Android Auto.

De Spring is tevens uitgerust met nieuwe rijhulpsystemen om te voldoen aan de laatste Europese veiligheidsnormen. Dit omvat een automatisch noodremsysteem, verkeersbordherkenning, parkeerhulp, noodstopsignaal, rijstrookwaarschuwing en -assistentie, een waakzaamheidsassistent voor de bestuurder, en een noodoproepsysteem (eCall). Een speciale ‘My Safety’ knop biedt snelle toegang tot de configuratie van deze systemen.

De Spring biedt nu ook een krachtigere Electric 65 motor vanaf het Expression model, die vlottere acceleratie mogelijk maakt met een sprint van 0 tot 100 km/u in minder dan 14 seconden. Voor wie een nog betaalbaardere optie zoekt, is de 45 pk-motor beschikbaar in de Essential en Expression uitvoeringen, ideaal voor stadsverkeer. Ondanks de toevoeging van nieuwe systemen en een verbeterde afwerking, blijft de Spring verrassend licht met een gewicht van minder dan een ton in de Extreme uitvoering. Dit lage gewicht draagt bij aan efficiënt energieverbruik en lage gebruikskosten, met een verbruik van minder dan 14,6 kWh per 100 km.

De Dacia Spring is verkrijgbaar in België vanaf € 16.999. Het model is te bestellen vanaf 8 april en de eerste leveringen zijn voorzien voor na de zomervakantie.

DoorJens Mommens

Jens Mommens is een autosportfotograaf met een voorliefde voor Formule E. Hij test regelmatig nieuwe wagens en deelt zijn ervaringen met zijn lezers. Hij is ook een liefhebber van technologie, gaming en smartphones. Hij volgt de laatste trends en innovaties op de voet.

error: Piraterij is een misdrijf!