Lola Cars en Yamaha versterken ABT in Formula E vanaf seizoen 11

DoorMatthias Hautekiet

12 april 2024
ABT en Lola Cars gaan een samenwerking aan voor het elfde seizoen van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap.

Eind maart kondigde het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap aan dat een twaalfde team de grid zou vervoegen. Lola Cars en technische partner Yamaha gaan vanaf het elfde FE-seizoen meestrijden voor de punten. Gisteren raakte dan ook bekend dat ABT volgend seizoen met Lola gaat samenwerken voor de aanlevering van hun aandrijflijn.

Foto © Formula E

Het ABT team strijd al even mee voor de punten in het kampioenschap. Eerst in een samenwerking met Audi, maar die samenwerking kwam tot een einde toen de constructeur zich aan het einde van het achtste seizoen terugtrok. Na een pauze van één jaar keert het team in 2023 terug naar de grid met de Mahindra M9Electro aandrijflijn. Ook dit jaar werkt het ABT Cupra team nog samen met Mahindra, waar de aandrijflijn is niet bepaald de competitiefste op de markt. Nog voor de start van het seizoen raakt al bekend dat de wegen tussen ABT Cupra en Mahindra vanaf volgend jaar zouden scheiden. Nu heeft ABT dus een vervanger gevonden bij het nieuw team van Lola Cars en de Yamaha Motor Company.

Op dit moment stelt Lola alles in het werk om een performante wagen op het circuit te krijgen. Het team legt nu de laatste hand aan de software en is druk bezig om de aandrijflijn klaar te krijgen. De eerste shakedown op een circuit wordt in juni verwacht. Ook de titelpartner, het design en de rijders line-up wordt in de komende maanden verwacht. Het is nu maar de vraag of Lola Cars en Yamaha het meteen bij het goede eind zullen hebben bij de ontwikkeling van die eerste elektrische aandrijflijn. Elektrisch racen is namelijk volledig nieuw voor beide.

Thomas Biermaier, CEO en Teambaas bij ABT

“We zijn erg blij dat we twee gerenommeerde partners hebben gevonden voor onze toekomst in de Formula E. Natuurlijk is het een grote uitdaging voor een nieuwe constructeur om deel te nemen aan een wereldkampioenschap en zich daar te vestigen. Maar tijdens onze gesprekken en onderhandelingen van de afgelopen maanden hebben we duidelijk gemerkt hoe bekwaam, gemotiveerd en vastberaden Lola en Yamaha zijn om dit project tot een succes te maken – net als elk lid van ons team. Ondertussen richten we ons volledig op het huidige seizoen. Ons doel is om de komende weken zoveel mogelijk sportieve hoogtepunten te behalen.”

Till Bechtolsheimer, Voorzitter van Lola Cars

“We vinden het geweldig om met ABT samen te werken en de technologie die we samen met Yamaha Motor Company hebben ontwikkeld, toe te passen in het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap. Het is fantastisch om samen te werken met een team met zoveel geschiedenis en succes in de sport. ABT werkt met fabrieksprogramma’s en hun ervaring in de Formule E geeft ons een belangrijke voorsprong. We kijken ernaar uit om onze relatie binnen en buiten de elektrische raceseries verder te ontwikkelen.”

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!