2024 Misano E-Prix: Da Costa wint te midden van chaos, Vandoorne in de punten

DoorMatthias Hautekiet

13 april 2024
Antonio Felix da Costa (TAG Heuer Porsche Formula E) wint de 2024 Misano E-Prix.

Tegen alle verwachtingen in stelde deze eerste Misano E-Prix van het weekend niet teleur. Meer dan tien verschillende rijders leidden het veld op een gegeven moment, maar er kan natuurlijk maar één winnaar zijn: António Félix da Costa (Porsche). De tweede plaats is voor Oliver Rowland (Nissan), gevolgd door Jake Dennis (Andretti) op plaats drie. Stoffel Vandoorne (DS) komt als tiende over de eindmeet.

Deze eerste 2024 Misano E-Prix werd gestart met Mitch Evans (Jaguar) en Jean-Éric Vergne (DS) op de eerste startrij. Beide zijn meteen goed weg, maar het is al meteen duidelijk dat dit een chaotische race zal worden. Zo gaan de rijders met vier naast elkaar doorheen de eerste bocht en zien we heel wat plaatsverschuivingen doorheen het veld. De eerste uitvaller van deze E-Prix is Edoardo Mortara. Mahindra kampt al het hele weekend met problemen en raakt deze keer niet verder dan bocht vijf, waar hij zijn wagen langs de kant achterlaat. Vijf ronden later hebben onder meer Buemi (Envision), Cassidy (Jaguar), Vergne en Wehrlein (Porsche) het veld geleid.

Pure chaos

Vergne blijft de druk hoog houden, maar wanneer hij en Cassidy samen doorheen een smalle bocht gaan, maken beide contact met elkaar. De voorvleugel van Nick breekt af en sleept over de grond, waardoor de Jaguar-rijder richting de pitstraat stuurt voor een nieuwe. De Nieuw-Zeelander ziet zo zijn race gehypoticeerd worden. Vergne krijgt dan weer vijf seconden van de stewards en is hier uiteraard niet blij mee. De DS-rijder claimt dat hij gewoon zijn racelijn aanhield. Als zijn protest gehoord wordt door de FIA, eindigt de Fransman alsnog als derde. Nog geen ronde later rijdt Pascal Wehrlein dan weer in op de achterkant van Vergne. JEV houdt er een kapotte achtervleugel aan over, maar kan gewoon verder rijden. Wehrlein moet dan weer naar zijn garage voor een nieuwe neus.

Ondertussen kruipt Vandoorne traag maar zeker naar de top en na acht ronden neemt hij zelf even de leiding van het veld over. In de ronden die daarop volgen, wisselt de leidende rijder in een enorm hoog tempo waardoor het bijna niet bij te houden is. Zo komen zowel Vergne, Buemi, en Sam Bird (McLaren) even op plaats één te staan. Vandoorne, die probeert zijn wagen heel te houden, zakt ondertussen terug wat weg in het veld.

In de slotfase breekt nog een stevig gevecht uit doorheen de volledige top tien. Hierbij is het António Félix da Costa die met nog vier ronden te gaan aan de leiding komt te liggen. De Porsche-rijder verdedigt zijn positie goed en wint zo zijn negende Formula E race. Oliver Rowland komt als tweede over de eindmeet. Vergne claimt de derde plaats, maar zakt door zijn tijdstraf naar p8, waardoor Jake Dennis alsnog op het podium eindigt. Stoffel Vandoorne finisht als tiende en krijgt zo toch nog één belangrijk punt. Na de wedstrijd volgt echter nog een straf van 50 seconden voor het overconsumeren van energie, waardoor de top tien nog wordt aangepast. Hierdoor krijgt Vandoorne nog een plaats cadeau. Wij zouden alvast geen geld willen inzetten op deze wedstrijd waarin de helft van het veld op een gegeven moment aan de leiding lag.

Het klassement

Na deze chaotische E-Prix is het klassement bij de rijders grondig doorheen geschud. Zo neemt Oliver Rowland met 73 punten de leiding over van Pascal Wehrlein die nu derde staat 63 punten. Tussen beide rijders in staat regerend wereldkampioen Jake Dennis (68 punten). Nick Cassidy haalt voor de tweede keer dit seizoen het einde van de race niet en staat nu op plaats vier met 61 punten, slechts één punt meer dan Maximilian Günther (Maserati). Stoffel Vandoorne blijft dertiende met 20 punten.

Bij de teams blijft Jaguar nog steeds het veld leiden met 111 punten, maar Porsche zit en met 108 punten op de hielen. Andretti staat nog steeds derde met 87 punten. Nissan valt met 81 punten net buiten het podium, terwijl DS Penske nu vijfde staat (62 punten). Stellantis’ tweede team, Maserati, volgt op twee punten achterstand.

Morgen volgt nog een tweede racedag in Misano. Het is nog even wachten of we een herhaling zullen zien van alle chaos vandaag.

UPDATE: António Félix da Costa werd gediskwalificeerd, waardoor Oliver Rowland gepromoveerd wordt tot winnaar. Lees hier wat dit betekent voor het kampioenschap.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!