2024 Shanghai E-Prix: da Costa wint, Vandoorne zesde

DoorMatthias Hautekiet

26 mei 2024
António Félix da Costa (Porsche) op het podium in de Formula E

António Félix da Costa (Porsche) heeft de tweede E-Prix van deze double header in Shanghai gewonnen. De Portugees startte vanaf de derde plaats en kwam met nog tien ronden te gaan aan de leiding te liggen. Ook polesitter Jake Hughes (McLaren) mag voor het eerste in zijn Formula E carrière mee op het podium, gevolgd door Norman Nato (Andretti) op plaats drie. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS) finisht als zesde.

Jake Hughes (McLaren) start deze tweede E-Prix van het weekend vanaf pole, maar Stoffel Vandoorne (DS) weet hem meteen in te halen in de openingsronde. Daar blijft hij het veld even leiden, waarna hij zich wat laat terugzakken naar de vierde plaats. Doordat Vandoorne lang leidt, beschikt hij over bijna 3% minder energie dan zijn achterhoede. De Rumbekenaar probeert dit te compenseren door zijn positie agressief te verdedigen.

Gisteren duurde het 24 ronden voordat de rijders onder rondetijden van 1:20 doken. Vandaag zien we een volledig andere strategie, waarbij de tijden al een dalende trend inzetten na zes ronden. Desondanks verandert dat maar weinig aan het type race, waarbij niemand aan de leiding wil liggen. Dat zorgt er dan ook voor dat de Stewards hun handen vol hebben met het onderzoeken van heel wat contact tussen verschillende rijders.

Maar weinig actie

Ondanks het vele contact verloopt de race verder rustig. Zelf in de slotfase zien we maar weinig actie doorheen het veld. Da Costa wint dus voor de tweede keer dit seizoen een E-Prix. Eigenlijk is dit al zijn derde overwinning, maar de Portugees zag zijn resultaat geschrapt worden in Misano na problemen met een springveer. Voor Jake Hughes is dit dan weer een bijzondere dag. De 29-jarige Brit behaalt met deze tweede plaats zijn eerste Formula E podium. Ook Norman Nato mag tevreden zijn. Hij staat voor het eerste sinds de Rome E-Prix in 2023 opnieuw op het podium. Jaguar-rijders Nick Cassidy en Mitch Evans worden vierde en vijfde, gevolgde door de DS’en van Stoffel Vandoorne en Jean-Éric Vergne. Maximilian Günther (Maserati) wordt achtste, maar wordt nog onderzocht door de Stewards na een incident met Oliver Rowland (Nissan) die tiende wordt. Tussen beide rijders in, finisht Robin Frijns (Envision) op plaats negen.

Het kampioenschap

In het kampioenschap bij de rijders blijft Nick Cassidy zijn voorsprong vergroten. De Kiwi, die voor het eerst vijf races niet op het podium eindigt, heeft nu 167 punten. Pascal Wehrlein (Porsche) eindigt vandaag als twintigste en weer hierdoor geen punten te scoren. Desondanks blijft hij tweede in het klassement met 142 punten. Mitch Evans neemt met 132 de derde plaats over van Oliver Rowland die nu vierde staat met 131 punten. Regerende wereldkampioen Jake Dennis (Andretti) staat op dit moment met 113 punten op de vijfde plek. Mathematisch is het nog mogelijk dat hij zichzelf opvolgt, maar de kans is bijzonder klein in dit competitieve kampioenschap. Na hem volgen Vergne (101 punten), da Costa (84 punten) en Günther (69 punten). Stoffel Vandoorne (53 punten) en Jake Hughes (46 punten) ronden de top tien af.

Bij de teams verandert er maar weinig aan het kampioenschap. Jaguar TCS Racing blijft nog altijd leiden en heeft ondertussen 299 punten verzameld. TAG Heuer Porsche blijft tweede met 226 punten, gevolgd door Nissan dat met 156 punten op plaats drie staat. Het lijkt er dus op dat het finale gevecht voor het kampioenschap er eentje tussen Jaguar en Porsche zal zijn. DS Penske valt met 154 punten net buiten de top drie, gevolgd door Andretti (153 punten) op plaats vijf.

Na deze double header trekt het kampioenschap naar Portland (Verenigde Staten), waar op 30 juni en 1 juli voor het voorlaatste raceweekend van het seizoen. Daarna gaat het naar Londen, waar op 20 en 21 de finale van dit tiende jaar Formula E wordt verreden

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!