Productie elektrische Volvo EX90 eindelijk gestart

DoorMatthias Hautekiet

5 juni 2024
Productie elektrische Volvo EX90

Na meerdere keren uitstellen is Volvo eindelijk gestart met de productie van de langverwachte EX90. Nieuwe eigenaars die een EX90 in bestelling hebben, mogen hun elektrische SUV in de tweede helft van dit jaar verwachten.

Het is ondertussen alweer bijna twee jaar geleden dat Volvo hun nieuwe elektrische EX90 heeft voorgesteld. De productie zou in 2023 al moeten starten, maar de Zweeds-Chinese constructeur gaf toen al aan dat dat niet meer haalbaar was. Het schrijven en testen van een degelijke software bleek complexer van Volvo had verwacht, waardoor de productie dus uitgesteld werd. Deze nieuwe EV van het merk is namelijk de eerste die wordt aangedreven met ‘core computing’. Niet onlogisch dus dat er vertragingen zijn gezien Volvo, in tegenstelling tot merken als Fisker, een wagen met een afgewerkte software wil verkopen. Nu zijn we dus alweer enkele maanden verder en komt Volvo met de mededeling dat de EX90 eindelijk is gestart in het Amerikaanse Charleston (South-Carolina).

Bereik van 600 km

De nieuwe elektrische Volvo EX90 is bovendien een knap staaltje techniek. Het is de eerste wagen van het merk dat uitgerust is met een krachtig coresysteem. De computer is dus altijd verbonden en kan dankzij de samenwerking van ingenieurs en AI data-analyse snel geüpdatet worden. Verder moet hij een bereik van net geen 600 kilometer op één lading kunnen afleggen. De Volvo EX90 is in België al beschikbaar vanaf 86.320 euro. Dan rijd je al rond met de Single Motor Versie met een elektromotor van 279 pk. Daarnaast is er ook nog een EX90 Twin Motor (408 pk) versie voor 97.520 euro. Het topmodel, de EX90 Twin Motor Performance, met 517 pk is te bestellen vanaf 102.620 euro. De eerste leveringen worden verwacht na de zomer.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!