24H Le Mans 2024: alles wat je moet weten

DoorMatthias Hautekiet

8 juni 2024
24 Hours of Le Mans

Volgende week is het weer zo ver. Van zaterdag 15 tot en met zondag 16 juni 2024 vindt de meest prestigieuze endurance race ter wereld plaats: de 24 Hours of Le Mans. Uiteraard is ook EVolution ter plaatse aanwezig om alles op de voet te volgen. Hieronder ontdek je alles wat je moeten weten over deze knaller van een race-event.

De 24 Hours of Le Mans, of zoals ze in Frankrijk zeggen “Les 24 Heures du Mans”, is en blijft voor velen een van de beste race-events ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de 100-jarige jubileumeditie vorig jaar een recordaantal van 325.000 bezoekers trok. En ook dit jaar lijkt dat aantal opnieuw gehaald te worden. Alle tickets waren al uitverkocht slechts enkele uren nadat de verkoop van start ging. Dus ook dit jaar wordt het opnieuw een full house voor deze 92ste editie van de 24H van Le Mans

23 Hypercars

In de Hypercar-klasse van de 24 Hours of Le Mans staan dit jaar maar liefst 23 wagens van elf verschillende teams op de grid. Dat zijn vier wagens meer dan tijdens een normaal raceweekend van het FIA WEC-seizoen dit jaar. Dit komt doordat Cadillac, Porsche Penske en Lamborghini Iron Lynx alle drie een extra wagen inzetten. De vierde wagen wordt dan weer ingezet door Whelen Cadillac Racing die hier als individueel team meestrijdt. In totaal zullen de teams en rijders een afstand van 5.000 kilometer afleggen over de 24 uur durende race. Bovendien is het Circuit de la Sarthe met een lengte van 13,626 kilometer en een gemiddelde snelheid boven de 240 km/u meteen ook het langste en snelste circuit op de kalender.

Deelnemers 24 Hours of Le Mans 2024

Het deelnemersveld van de 24 Hours of Le mans ziet er al enkele jaren relatief onveranderd uit. Zo komen Kamui Kobayashi, Nyck de Vries, Brendon Hartley, Sébastien Buemi en Ryo Hirakawa opnieuw uit voor Yoyota Gazoo Racing. Ook Mike Conway zou dit jaar opnieuw deelnemen aan de prestigieuze endurance race, maar een fietsongeval doet hem forfait geven. José Maria Lopez neemt zijn zitje in de #7 Toyota over. Ook bij Alpine lassen ze nog een rijderswissel in. Daar neemt Ferdinand Habsburg-Lothringen de plaats over van Jules Gounon die dus als reserverijder naar Le Mans trekt.

Ook de Belgische kleuren worden goed vertegenwoordigd in Le Mans. Zo staan er met BMW M Team WRT al twee Belgische Hypercars op de grid. Terwijl bij de rijders Laurens Vanthoor (#6 Porsche), Dries Vanthoor (#15 BMW), Stoffel Vandoorne (#94 Peugeot) de kleuren verdedigen. Ook in de LMGT3 tekenen de Belgen present met Maxime Martin (#46 WRT BMW), Tom Van Rompuy (#81 TF Sport Corvette) en Sarah Bovy (#85 Iron Dames Lamborghini). De volledige deelnemerslijst vindt u hieronder terug.

Het kampioenschap

De 24 Hours of Le Mans zijn altijd wel een speciale als het op de puntentelling aankomt. Zo is dit bijvoorbeeld van veel rijders een droom om hier te winnen. Daarnaast zijn er ook dubbele punten te verdienen. Zo krijgt de winnende wagen 50 punten, de tweede 36 punten en de derde 30 punten. Daarna zakt het aantal gestaag naar 2 punten voor de tiende plaats. Bovendien krijgt elke wagen die de finish haalt na die tiende plaats ook één punt toegekend.

Zoals het er nu voorstaat in het FIA WEC kampioenschap trekt Porsche (83 punten) als leider in het klassement naar Le Mans. Toyota volgt op de tweede plaats met 60 punten, gevolgd door Ferrari (49 punten) op plaats drie. Tijdens de 100-jaar editie vorig jaar zorgt Ferrari voor een mooie overwinning. De #51 wagen van Alessandro Pier Guidi, James Calado en Antonio Giovinazzi behaalde toen voor het eerst sinds 1965 nog eens een eerste plaats in Le Mans. Bovendien was dit de eerste keer in vijf jaar dat Toyota niet als eerste over de eindmeet kwam. Deze 24 uren race is echter genadeloos, dus wie weet hoe de uitslag er dit jaar zal uitzien.

De planning voor de 24H Le Mans

Naar gewoonte wordt de 24 Hours of Le Mans afgetrapt met een testdag. Deze vindt dit jaar plaats op zondag 9 juni. De teams en rijders krijgen dan zes uur de tijd om na te gaan of ze een goede set-up hebben meegebracht. Op woensdag 12 juni volgen dan de eerste twee vrije trainingen. Op donderdag krijgen de constructeurs een derde vrije training, gevolgd door de Hyperpole en nog een vierde oefensessie. De 92ste editie van de 24 Hours of Le Mans start op zaterdag 15 juni om 16 uur. De startvlag wordt dan gezwaaid door stervoetballer Zinedine Zidane. 24 uur later weten we dan wie zich de nieuwe winnaar mag kronen van deze endurance race.

  • Zondag 9 juni
    • 10u00 – 13:00: Testedag – Eerste Vrije Training
    • 15u30 – 18u30: Testdag – Tweede Vrije Training
  • Woensdag 12 juni
    • 14u00 – 17u00: Eerste Vrije Training
    • 19u00 – 20u00: Kwalificaties
    • 22u00 – 00u00: Tweede Vrije Training
  • Donderdag 13 juni
    • 15u00 – 18u00: Derde Vrije Training
    • 20u00 – 20u30: Hyperpole
    • 22u00 – 23u00: Vierde Vrije Training
  • Zaterdag 15 juni
    • 12:00: Warm-up
    • 16u00: Start 92ste 24 Hours of Le Mans

Alle sessies, uitgezonderd de testdag op zondag, zijn live te volgen bij Eurosport of via de 24H Le Mans app.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!