WEC Interlagos: de voorbeschouwing

DoorMatthias Hautekiet

9 juli 2024
#51 Ferrari AF Corse tijdens de 2024 24 Hours of Le Mans

Vorige maand zat iedereen klaar voor de start van een spannende 24 Hours of Le Mans waar Ferrari voor het tweede jaar op rij won. Dit weekend kent het FIA World Endurance Championship (WEC) alweer zijn volgende manche van het seizoen. Voor deze vijfde uitstap van het jaar trekt het kampioenschap naar Brazilië voor de 6 Hours of Interlagos. Er staan opnieuw heel wat punten op het spel voor onder meer Laurens Vanthoor die eerste staat in het kampioenschap.

De laatste race van het FIA WEC-kampioenschap op Interlagos dateert alweer van 2014. De teams trekken dus zonder data naar Brazilië, wat wel eens voor een interessante uitkomst kan zorgen. Bovendien is het met slechts vijftien bochten en een rondeafstand van 4,3 kilometer het compactste circuit op de kalender. De teams moeten alvast rekening houden met een stevige BOP. De zwaarste klappen vallen hier bij Ferrari. De Ferrari 499P moet namelijk 17 kilogram extra gewicht meezeulen om op het minimumgewicht van 1.060 kilogram uit te komen. Hiermee brengt het Ferrari en Toyota, dat zelf 7 kilogram erbij krijgt, op gelijke hoogte. Isotta Fraschini wint dan weer 18 kilogram, waardoor deze met een gewicht van 1.030 kilogram meteen de lichtste Hypercar op de grid wordt. Daarnaast krijgen ook Porsche (+9 kg), Alpine (+6 kg), BMW (+5 kg), Peugeot (+4 kg) en Cadillac (+3 kg) extra kilo’s toegekend. Daartegenover staat dat Cadillac en Alpine respectievelijk 10 en 9 kW extra krijgen. Ferrari en Toyota moeten dan weer beide inleveren aan vermogen.

Het kampioenschap

Afgezien van de BOP blijft het erg spannend in de WEC dit jaar. Porsche leidt het kampioenschap met 108 punten, gevolgd door Ferrari (99 punten) op plaats twee en Toyota (96 punten) op plaat drie. Er zitten dus amper 12 punten verschil tussen de top drie. Het kampioenschap ligt dus nog volledig open bij de start van het raceweekend in Interlagos. Bij de rijders zien we een gelijkaardig verhaal, waarbij onze landgenoot Laurens Vanthoor de leiding neemt. Samen met zijn teamgenoten André Lotterer en Kévin Estre bezit de Belg nu 99 punten in de #6 Porsche Penske. Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen staan tweede dankzij een mooie overwinning tijdens de 2024 24 Hours of Le Mans. Op plaats drie staan Kamui Kobayashi en Nyck de Vries (#7 Toyota).

Planning voor de 6 Hours of Sao Paulo

  • Vrijdag 12 juli
    • 15u45 – 17u15: Eerste Vrije Training
    • 19u30 – 21u45: Tweede Vrije Training
  • Zaterdag 13 juli
    • 15u30 – 16u30 : Derde Vrije Training
    • 19u30 – 20u40 : Kwalificaties & Hyperpole
  • Zondag 14 juli
    • 16u30 – 22u30 : 6 Hours of Sao Paulo

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!