WEC Interlagos: Peugeot topt FP1, Toyata snelste in FP2

DoorMatthias Hautekiet

12 juli 2024
#93 Peugeot 9X8 Hypercar zet de snelste tijd neer tijdens de eerste vrije training van de 2024 6 Hours of Sao Paulo

De #93 Peugeot (Vergne, Jensen, Müller) zet de snelste tijd neer tijdens de eerste vrije training van de 6 Hours of Sao Paulo. Tijdens de tweede vrije training later op dag is het Toyota die voor een 1 – 2 zorgt. Hirakawa en de Vries zetten een tijd neer met amper 0.033 seconden verschil tussen beide.

Foto © X / Peugeot Sport

Het is dus Peugeot die verrassend genoeg de snelste tijd (1:26.341) neerzet bij de eerste vrije training van de WEC op Sao Paulo. Al had de constructeur dit zelf wel verwacht. Volgens technisch directeur bij Peugeot Sport, Olivier Jansonnie, wordt sinds Le Mans vooral ingezet op performance. Dat staat in groot contrast met de afgelopen maanden, toen Peugeot zich vooral bezighield met de betrouwbaarheid van de 9X8. Peugeot Sport hoopt dan ook binnenkort de vruchten te kunnen dragen van deze omschakeling.

De #2 Cadillac, die het met Earl Bamber en Alex Lynn slechts met twee rijders moet doen, zet een tweede tijd neer. Op plaats drie vinden we dan weer de #6 Porsche (Estre, Lotterer, Vanthoor), de leider in het kampioenschap, terug. Achter de top drie zijn het de #8 Toyota, #83 Ferrari en de #20 BMW die het veld verder bepalen. De #50 Ferrari zet een zevende tijd neer, gevolgd door de #7 Toyota op plaats acht. De #5 Porsche de #11 Isotta Frashini ronden de top tien af.De tweed Peugeot, die van Paul di Resta, Loïc Duval en Stoffel Vandoorne zet pas een zeventiende tijd neer bij de Hypercars.

Met nog 45 minuten te gaan wordt de eerste oefensessie rood afgevlagd na een zwaar incident met de #78 Lexus (LMGT3). Arnold Robin verliest de controle op een vochtig stuk asfalt en eindigt hard in de vangrails. De rijder werd ter controle overgebracht naar het ziekenhuis, maar mocht daar ondertussen al beschikking. Wel beslist de wedstrijdleiding al vrij snel om de sessie niet te laten herstarten doordat de vangrail teveel schade heeft opgelopen.

Toyota boven in FP2

Tijdens de daaropvolgende tweede vrije training is het Toyota die voor een 1-2 zorgt. Jappaner Ryo Hirakwa zet met 1:25.727 de snelste tijd neer voor de #8 Toyota. Zijn tijd is 33 honderdsten sneller van die van Nyck de Vries op de #7 zusterwagen. Op plaats drie en vier vormen de #51 en #50 Ferrari samen een front. De #2 Cadillac zet een vijfde tijd neer, gevolgd door de #12 en #38 Porsche van JOTA. Robert Shwartzman zet een achtste tijd neer in de #83 Porsche, voor de #99 Proton Porsche en de #20 BMW. De #93 Peugeot zet nu een elfde tijd neer, terwijl de #94 Peugeot als vijftiende eindigt.

Ook de rest van het weekend staat er nog heel wat op het programma. Weer daarover ontdek je hier.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!