WEC Interlagos: winst voor Toyota, Porsche leidt WK-stand

DoorMatthias Hautekiet

15 juli 2024
Ryo Hirakawa, Sébastien Buemi en Brendon Hartley winnen in de #8 Toyota Gazoo Racing Hypercar de 2024 6 Hours of Sau Paolo.

Al tijdens de vrije training werd duidelijk dat deze eerste editie van het FIA WEC-kampioenschap in Sao Paulo in tien jaar tijd tussen Porsche en Toyota zou gaan. Het is die laatste die uiteindelijk de overwinning binnenhaalt met de #8 Hypercar van Sébastien Buemi, Brendon Hartley, Ryo Hirakawa. Onze landgenoot Laurens Vanthoor komt samen met teamgenoten Kévin Estre en André Lotterer als tweede over de eindmeet in de #6 Porsche, waardoor ze hun leidersplaats in de WK-stand kunnen behouden. Hun zusterwagen, de #5 Porsche van Matt Campbell, Michael Christensen en Frédéric Makowiecki, eindigt als derde en mag zo mee het podium op.

Foto © X / Toyota Gazoo Racing

De #7 Toyota van Mike Conway, Kamui Kobayashi en Nyck de Vries eindigt op net geen volledige ronde van het podium. Het zag er echter naar uit zij deze vijfde wedstrijd van de FIA WEC zouden winnen. Hun wagen was immers de snelste van de twee Toyota’s, maar technische problemen in de eerste twee stints zorgen ervoor dat de wagen drie minuten verloor. Desondanks nog een knappe prestaties van het team die de opgelopen achterstand tot een minimum weten te beperken.

Plaats vijf is voor de #51 Ferrari (Pier Guidi, Calado, Giovinazzi), gevolgd door de winnaar de van de 24 H van Le Mans, de #50 Ferrari (Fuoco, Molina, Nielsen). De zevende plaats gaat naar de #38 JOTA Porsche (Button, Hanson, Rasmussen). Peugeot behaald dan weer hun hoogste plaats dit seizoen tot nu toe met Mikkel Jensen, Nico Müller en Jean-Éric Vergne in de #93 op plaats acht. De #15 BMW (D. Vanthoor, Marciello, Wittmann) en de #36 Alpine (Lapierre, Schumacher, Vaxiviere) ronden de top tien af.

Stoffel Vandoorne eindigt met teamgenoten Paul di Resta en Loïc Duval als zestiende in de #93 Peugeot.

Het kampioenschap

In de WK-stand blijven André Lottere, Kévin Estre en onze landgenoot Laurens Vanthoor het kampioenschap aanvoeren. De Porsche-rijders hebben 117 punten achter zich staan, 19 meer dan Antonio Fucoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen op plaats twee. De derde plaats bij de rijders gaat naar Kamui Kobayashi en Nyck de Vries, die nu beide 95 punten hebben.

Met deze vijfde wedstrijd van het FIA-WEC-seizoen verreden zit het kampioenschap al over zijn helft. Het vervolg kennen we op zondag 1 september in Austin, Texas (VS). Al zit er voor heel wat rijders maar weinig rust in deze week. Onder meer Stoffel Vandoorne, Jean-Éric Vergne, Robin Frijns en Sébastien Buemi moeten volgende week aan de slag tijdens de grote finale van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!