Nissan NISMO keert terug naar Europa met elektrische Ariya

DoorMatthias Hautekiet

16 juli 2024
Nissan stelt elektrische Ariya NISMO voor

NISMO (kort voor NISsan MOtorsports) viert dit jaar zijn 40ste verjaardag en omdat te vieren brengt het een sportieve variant uit van de elektrische Ariya. In tegenstelling tot enkele andere NISMO-varianten van de Japanse constructeur, komt deze versie wel gewoon naar Europa. Bovendien is dit meteen ook het eerste volledige elektrische NISMO-model op ons continent.

Wie minder bekend is met Nissan hoort het nu ongetwijfeld donderen in Keulen. NISMO is een afkorting voor Nissan Motorsports en staat synoniem voor de racewagens en krachtigere versies van hun straatwagens. Zo maakt het Nissan Formula E Team bijvoorbeeld onderdeel uit van NISMO. Voor de gehomologeerde wagens moet je dan weer kijken richting modellen als de GT-R, de 370Z of zelfs de Nissan Micra (March) Nismo. Al zijn de meeste van deze NISMO-varianten nooit in Europa verkrijgbaar geweest. Bovendien hadden al deze wagens nog gewoon een verbrandingsmotor, maar ook daar komt nu dus verandering. De Nissan Ariya NISMO is namelijk de eerste NISMO-variant die 100% elektrisch rijdt.

40 extra pk’s

Wat is nu het verschil met de gewone Nissan Ariya? Voor het ontwerp van de Ariya NISMO is de constructeur vertrokken van de e-4orce variant met 394 pk. Hij beschikt dus eveneens over vierwielaandrijving en een batterij van 396 pk. Verder is er nog maar weinig geweten over deze nieuwe Japanner, afgezien dat hij eveneens over 600 Nm koppel beschikt. Nissan heeft het enkel nog over “talrijke sportieve uiterlijke details en technische verfijning” van het model, waaronder een aangepaste ophanging en een nieuw stel remmen. Tenslotte heeft Nissan het nog over een verbeterde aerodynamica, met minder luchtweerstand en meer downforce.

Meer nieuws later dit jaar.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!