2024 London E-Prix: wie wordt wereldkampioen Formula E

DoorMatthias Hautekiet

17 juli 2024
De finale van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap wordt verreden tijdens de London E-Prix

Dit weekend is het weer zover. Op zaterdag 20 en zondag 21 juli wordt in Londen de grote finale verreden van het tiende seizoen van het ABB FIA Formula E Kampioenschap. Maar hoe kun je alles volgen en wie maakt nu eigenlijk nog kans op de titel? Je ontdekt het hier!

Het is ondertussen al het vierde jaar op rij dat det de Formula E naar de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk trekt. Net zoals vorig jaar is Londen ook dit jaar dé plaats waar de nieuwe wereldkampioen gekroond zal worden. En wat voor een Plaats. Deze E-Prix wordt verreden in en rond de London ExCel, waarmee dit de enige categorie binnen de autosport is die zowel binnen- als buiten rijdt in één race. Bovendien is dit een erg uitdagend circuit met heel wat verschillende ondergronden, twee hellingen en enkele scherpe bochten. Ook dit jaar zal dit niet anders zijn. De lay-out werd namelijk opnieuw aangepast nu de verbouwingswerken aan de ExcCel zijn afgerond. Helaas wordt er dit weekend ook afscheid genomen van de Gen3-racewagen. Maar niet getreurd, want de volgende generatie staat al klaar!

Wie maakt nog kans?

Dit weekend is niet alleen de laatste race van het seizoen, maar het is meteen ook het moment waarop we weten wie Jake Dennis (Andretti) opvolgt als wereldkampioen. Op papier zijn maar liefst zeven rijders nog in de running van de titel. Zo maakt zelfs Jake Dennis nog kans om zichzelf op te volgen. De Brit staat nu zevende in het klassement en heeft 122 punten achter zijn naam staan. Wel moeten we er natuurlijk bij vermelden dat Dennis beide races zou moeten winnen en dat de zes rijders boven hem geen punten mogen scoren. Ook Jean-Éric Vergne (DS – 129 punten) en Oliver Rowland (Nissan – 131 punten), maken nog kans, al belooft het ook voor hen erg moeilijk te worden.

Wie dan weer wel in een uitstekende positie zit, is António Félix da Costa. De Porsche-rijder heeft vier van de afgelopen vijf races gewonnen. Maar ook voor hem geldt natuurlijk het feit dat de rijders boven hem maar beter op het einde van de top tien finishen. Ook zijn teamgenoot Pascal Wehrlein trekt met 155 punten en een derde plaats als potentiële winnaar naar Londen. De voorlaatste kanshebber op de beheerde titel is Mitch Evans (Jaguar). De Nieuw-Zeelander heeft evenveel punten als Wehrlein.

De grootste druk rust dan weer op de schouders van Nick Cassidy. De Jaguar-rijder staat nu aan de leiding met 167 punten, 12 punten meer dus dan zijn teamgenoot. Voor hem is het al voldoende als hij de race op zaterdag weet te winnen. Al moet de Kiwi natuurlijk wel in form zijn dit weekend en vooral geen fouten maken in de laatste ronde.

Planning voor de 2024 London E-Prix

  • Vrijdag 19 juli
    • 13u30 – 14u00: Shakedown (niet online te volgen)
    • 17u55 – 18u45: Eerste Vrije Training (YouTube & Eurosport)
  • Zaterdag 20 juli
    • 10u55 – 11u45: Tweede Vrije Training (YouTube & Eurosport)
    • 13u20 – 14u43: Kwalificaties (RTBF Auvio & Eurosport)
    • 18u03 – 19u30: 2024 London E-Prix – Race 1 (RTBF Auvio & Eurosport)
  • Zondag 21 juli
    • 10u55 – 11u45: Derde Vrije Training (YouTube & Eurosport)
    • 13u20 – 14u43: Kwalificaties (RTBF Auvio & Eurosport)
    • 18u03 – 19u30: 2024 London E-Prix – Race 2 (RTBF Auvio & Eurosport)

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!