2024 London E-Prix: Evans vertrekt vanaf pole, leider Cassidy P17

DoorMatthias Hautekiet

20 juli 2024
Mitch Evans (Jaguar TCS Racing) met de Julius Bär Pole Position throphy nadat hij de polepositie bemachtigt voor de 2024 London E-Prix.

Mitch Evans (Jaguar) wint de duels van deze 2024 London E-Prix en mag zo vertrekken vanaf polepositie. De Brit zet de snelste tijd neer in Groep en weet vervolgens Vergne (DS), Nato (Andretti) en Buemi (Envision) ter verslaan. Sébastien Buemi vervolledigt de eerste startrij. Stoffel Vandoorne (DS) vertrekt vanaf de twintigste plaats.

Voor Groep A was het alvast een stevige uitdaging. Vlak voor de kwalificatie begon het licht te regenen waardoor de rijders heel wat moeite hadden om hun wagen doorheen het circuit te sturen. Dat resulteert dan ook in rondetijden die bijna vijf seconden langzamer zijn dan tijdens de tweede vrije training eerder vandaag. Naarmate hun sessie verder houdt het echter op met regenen, waardoor de elf rijders alsnog een degelijke poging kunnen proberen. Pascal Wehrlein (Porsche) zet met 1:10.297 de snelste tijd neer. Na hem gaan ook Sébastien Buemi, Oliver Rowland (Nissan) en Robin Frijns (Envision) door naar de duels. Leider in het kampioenschap Nick Cassidy (Jaguar) weet dan weer geen goede tijd neer te zetten en rijdt een negende tijd. Hij zal dus achteraan de grid starten deze middag.

In de tweede groep is het track opnieuw wat opgedroogd. Hier zet Mitch Evans meteen een stevige 1:10.878 op de teller, met een mooie voorsprong van twee tienden op Günther. Ook Stoffel Vandoorne doe het goed met een derde tijd. Evans heeft in de slotfase echter meer geluk dan zijn teamgenoot gezien niemand een betere tijd weet te noteren. Nico Müller (ABT Cupra), Norman Nato (Andretti) en Jean-Éric Vergne zijn de drie andere duels die naar de duels gaan. Stoffel Vandoorne staat lang op kop, maar zet uiteindelijk slechts een negende tijd (1:11.125) neer, goed voor P17. Bovendien krijgt hij nog een gridstraf van drie plaatsen nadat hij Sacha Fenestraz (Nissan) hindert.

Duels

Na een spannende kwalificatie is het tijd voor de duels. Hier nemen Rowland en Buemi het als eerste tegen elkaar op. De Envision van Buemi lijkt meer grip te hebben en wint hiervoor met een voorsprong van twee tienden. In het tweede duel zijn Robin Frijns en Pascal Wehrlein aan elkaar gewaagd. Beide rijders leggen een sterke ronde af, maar Frijns doet het niet afgewerkt genoeg in de tweede en derde sector. Wehrlein wint uiteindelijk met 4 honderdsten voorsprong. Daarna verslaat Norman Nato nog Nico Müller in het derde duel. De laatste kwartfinale tussen Vergne en Evans gaat legt de DS-rijder een toptijd van 1:10.652 neer. Evans weet er echter nog eens 0,369 seconden af te pingelen en zet met 1:10.283 de snelste tijd van het weekend neer.

In de halve finale nemen de Jaguar- en de Porsche-aandrijflijn het twee keer tegen elkaar op. Pascal Wehrlein doet het met 1:10.827 niet slecht in het duel tegen Buemi. Hij lijkt echter in gevecht met zijn wagen, waardoor Buemi alsnog wint met bijna een halve seconde voorsprong. Ook in het tweede gevecht tussen Mitch Evans en Norman Nato domineert de Jaguar-aandrijflijn, waardoor Evans zich kwalificeert voor het finale duel.

Tijdens het finale duel van deze 2024 London E-Prix gaat het gelijk op tussen Sébastien Buemi en Mitch Evans. Buemi wint de eerste sector, maar Evans weet de twee volgende net iets beter af te leggen. Mitch Evans zet uiteindelijk een tijd neer die 69 duizendsten sneller is en bemachtigt zo zijn derde polepositie van het seizoen.

Startvolgorde 2024 London E-Prix

  1. Mitch Evans (Jaguar)
  2. Sébastien Buemi (Envision)
  3. Pascal Wehrlein (Porsche)
  4. Norman Nato (Andretti)
  5. Jean-Éric Vergne (DS)
  6. Nico Müller (ABT Cupra)
  7. Oliver Rowland (Nissan)
  8. Robin Frijns (Envision)
  9. António Félix da Costa (Porsche)
  10. Jake Dennis (Andretti)
  11. Maximilian Günther (Maserati)
  12. Sam Bird (McLaren)
  13. Sacha Fenestraz (Nissan)
  14. Nyck de Vries (Mahindra)
  15. Jehan Daruvala (Maserati)
  16. Edoardo Mortara (Mahindra)
  17. Nick Cassidy (Jaguar)
  18. Dan Ticktum (ERT)
  19. Lucas di Grassi (ABT Cupra)
  20. Stoffel Vandoorne (DS)
  21. Jake Hughes (McLaren)
  22. Sérgio Sette Câmara (ERT)

De 2024 London E-Prix start vanavond om om 18u03 Belgische tijd. Het wordt alvast een interessante strijd gezien de slechte startpositie van kampioenschapleider Nick Cassidy. Dankzij zijn polepositie bedraagt het verschil tussen Cassidy en Evans nog maar negen punten!

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!