2024 London E-Prix: Nick Cassidy op pole voor laatste race van het seizoen

DoorMatthias Hautekiet

21 juli 2024
Nick Cassidy (Jaguar TCS Racing) met de Julius Bär Pole Position Trophy nadat hij de de polepositie bemachtigt voor de 2024 London E-Prix © Jens Mommens / Momenol Images / EVolution

Nick Cassidy (Jaguar) is de sterkste rijder tijdens de kwalificaties voor de tweede London E-Prix van het weekend. De Nieuw-Zeelander verslaat Maximilian Günther in het laatste duel met een monstertijd van 1:09.871. Dankzij de bijhorende punten reduceert het verschil voor de titel tot amper vier punten.

De oneven rijders in het klassement krijgen een eerste kans om zich te kwalificeren voor de duels. Bij de eerste snelle ronde zijn het Rowland (Nissan) Hughes (McLaren), Wehrlein (Porsche) en Fenestraz (Nissan) die een provisoire plaats in de duels verzilveren. Nick Cassidy zet uiteindelijk de snelste tijd, 1:10.323 neer. Toch een knappe prestatie na de slechte kwalificatie van gisteren en de gemiste vrije training deze ochtend door remproblemen. Na hem gaan ook Pascal Wehrlein, Sam Bird (McLaren) en Robin Frijns (Envision) door naar de duels. De regerend wereldkampioen Jake Dennis zet slechts een elfde tijd neer en start zo zijn laatste race met de nummer 1 wagen vanaf de laatste startrij.

In Groep B lijkt DS Penske dan weer een goede set-up gevonden te hebben voor de wagen van Stoffel Vandoorne. De Rumbekenaar zet meteen de snelste tijd neer bij een eerste snelle ronde. In de slotfase van de groepskwalificatie zetten Maximilian Günther (Maserati), Mitch Evans (Jaguar) en de twee DS-rijders Vandoorne en Vergne de vier snelste tijden neer.

Cassidy wint de duels

In het eerste duel tussen zet Sam Bird een goede 1:10.598 neer, maar Wehrlein werkt het allemaal net iets betere af. De leider in het kampioenschap gaat zo als eerste door naar de halve finale. In de tweede kwartfinale trapt Robin Frijns goed door, maar Nick Cassidy weet een stevige 1:10.212 te noteren en verslaat zo de Envision-rijder. Daarna weet Mitch Evans het allemaal wat netter af te werken dan Stoffel Vandoorne. Onze landgenoot vertrekt straks vanaf de zevende stek. Hij neemt het op tegen Günther die Jean-Éric Vergne weet te verslaan in de laatste kwartfinale.

Al bij de start van de eerste halve finale gaat het mis voor Nick Cassidy. De Jaguar-rijder krijgt, net zoals tijdens de derde vrije training deze ochtend, een foutmelding van het remsysteem. Ondanks de mogelijke problemen weet hij een tijd neer te zetten die twee tienden sneller is dan die van Pascal Wehrlein. In het voorlaatste duel zet Mitch Evans de snelste tijd neer in de tweede en derde sector, maar zijn slechte eerste sector zorgt ervoor dat hij een kans op de polepositie verliest. Het verschil tussen Evans en Günther bedraagt slechts 46 duizendsten.

Het finale duel tussen Nick Cassidy en Maximilian Günther was een echte nagelbijter. In de eerste sector bedraagt de voorsprong van Cassidy slechts drie duizendsten van een seconde. In de daarop volgende sectoren weet de Jaguar-rijder zijn voorsprong verder te vergroten tot een verschil van 0.169 seconden. Bovendien is zijn tijd van 1:09.871 meteen de snelste die we al zagen dit weekend.

Startvolgorde voor de 2024 London E-Prix

  1. Nick Cassidy (Jaguar)
  2. Maximilian Günther (Maserati)
  3. Mitch Evans (Jaguar)
  4. Pascal Wehrlein (Porsche)
  5. Robin Frijns (Envision)
  6. Jean-Éric Vergne (DS)
  7. Stoffel Vandoorne (DS)
  8. Sam Bird (McLaren)
  9. Oliver Rowland (Nissan)
  10. António Félix da Costa (Porsche)
  11. Jehan Daruvala (Maserati)
  12. Norman Nato (Andretti)
  13. Dan Ticktum (ERT)
  14. Lucas di Grassi (ABT Cupra)
  15. Jake Hughes (McLaren)
  16. Nico Müller (ABT Cupra)
  17. Sébastien Buemi (Envision)
  18. Sérgio Sette Câmara (ERT)
  19. Sacha Fenestraz (Nissan)
  20. Edoardo Mortara (Mahindra)
  21. Jake Dennis (Andretti)
  22. Nyck de Vries (Mahindra)

Dankzij zijn polepositie en de drie bijhorende punten is het verschil tussen Wehrlein, Evans en Cassidy nog verder gereduceerd tot amper vier punten. Wehrlein leidt met 180 punten, gevolgd door Evans (177 punten) en Cassidy (176 punten). Met een startplek op de eerste twee startrijen voor het trio wordt de race deze middag een ongelooflijke nagelbijter! De laatste, allesbepalende E-Prix van dit tiende Formula E seizoen start om 18 uur Belgische tijd. 34 ronden later weten we dan wie Jake Dennis opvolgt als Wereldkampioen Formula E.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!