Wehrlein, Evans of Cassidy worden straks wereldkampioen

DoorMatthias Hautekiet

21 juli 2024
Startfoto van de 2024 London E-Prix

Na afloop van de eerste London E-Prix van het weekend zijn er nog drie rijders die kans maken op de titel van Formula E Wereldkampioen. De strijd blijft dus open tot aan de eindmeet van de allerlaatste race. We weten alvast dat het finale gevecht tussen Pascal Wehrlein (Porsche), Mitch Evans (Jaguar) en Nick Cassidy (Jaguar) zal gaan. Maar wat zijn nu juist de verschillende scenario’s voor deze avond? Wij lijsten het even voor u op.

Voor we de verschillende scenario’s bespreken, is het cruciaal om eerst te kijken naar de huidige stand van de drie koplopers. Pascal Wehrlein voert momenteel het klassement aan. Hij heeft 180 punten verzameld en heeft daarmee een kleine voorsprong op zijn dichtste concurrent, Mitch Evans, die slechts drie punten achter hem staat met 177 punten. Op de derde plaats vinden we Nick Cassidy, die met 173 punten ook nog volop in de race zit. De verschillen tussen de top drie zijn minimaal, wat belooft voor een spannende strijd in de wedstrijd van deze middag.

Pascal Wehrlein wint

Als Pascal Wehrlein deze middag de race wint, is hij gegarandeerd de nieuwe wereldkampioen. De druk is dus bijzonder hoog voor de Duitser om goed te kwalificeren en uiteindelijk ook de overwinning binnen te halen. Want zelfs als Mitch Evans vertrekt vanaf pole, als tweede over de eindmeet komt en de snelste ronde neerzet, heeft hij alsnog zes punten te kort om Wehrlein van de troon te weerhouden. Wel wordt het in deze situatie een interessant gevecht tussen Evans en Cassidy. Beide teamgenoten strijden dan voor de tweede en derde plek, al maakt dat natuurlijk nog maar weinig uit als je geen wereldkampioen bent.

Mitch Evans wint

In het tweede scenario, waarbij Mitch Evans straks als eerste over de eindmeet komt, wordt de situatie al iets complexer. Met de 25 punten die horen bij een overwinning, bezit de Nieuw-Zeelander 202 punten. Als Pascal Wehrlein dan tweede wordt, de snelste tijd neerzet en vanaf polepositie vertrekt, heeft ook hij 202 punten achter zijn naam staan. In het geval van een ex aequo kijkt de FIA eerst naar de rijder met de meeste eerste plaatsen dit seizoen. Gezien Wehrlein en Evans in deze versie van de feiten beide 3 gouden medailles hebben, wordt de titel bepaalt door het meeste aantal tweede plaatsen. Maar omdat ook hier beide rijders gelijk opgaan gaat de titel naar Mitch Evans, gezien hij één keer op de derde plaats eindigde.

Natuurlijk kan ook Evans’ teamgenoot Nick Cassidy als tweede over de eindmeet komen. Ook in deze situatie is hij zeker van de titel. Alleen mag Cassidy dan niet zowel de punten voor de polepositie als deze voor de snelste tijd binnenhalen. Nick heeft namelijk meer podia dan Mitch, waardoor hij dan zichzelf wereldkampioen mag noemen.

Nick Cassidy wint

Als Nick Cassidy de London E-Prix straks wint, kan hij alleen wereldkampioen worden als Pascal Wehrlein niet de tweede plaats bemachtigd. Wehrlein zou namelijk dan evenveel punten bezitten als Cassidy, maar dankzij zijn drie overwininningen, één meer dan Cassidy, wordt hij dan dus de kampioen. Als er ook punten uitgedeeld worden voor de snelste ronde en/of de polepositie, dan mag Wehrlein nog derde worden, zonder een gevaar te vormen voor Cassidy.

Daarnaast kan ook Evans als tweede over de eindmeet komen, maar dan nog blijft Cassidy de nieuwe wereldkampioen. Alleen wordt het hier dan erg belangrijk dat Evans de extra bonuspunten niet binnenhaalt, want dan wordt hij kampioen.

Iemand anders wint de race

Het is in dit onvoorspelbare kampioenschap natuurlijk ondenkbaar dat niet een van de kanshebbers het kampioenschap wint. In dat geval zal de volgorde waarin het trio over de eindmeet komt de wereldkampioen bepalen. Met zeven punten verschil tussen Wehrlein, Evans en Cassidy ligt het volledige kampioenschap nog binnen handbereik van de rijders. Daarnaast zijn er natuurlijk nog tientallen combinaties van punten en bonuspunten afhankelijk van de uiteindelijke race-uitslag. Al wordt in dat geval vooral de volgorde waarin de rijders over de eindmeet komen bepalend.

Wie ook de felbevochten titel binnenhaalt, het zal ongetwijfeld een spannende strijd worden.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!