Jaguar TCS Racing viert kampioenstitel Formula E 2024

DoorMatthias Hautekiet

23 juli 2024
Jaguar TCS Racing wint 2024 teamkampioenschap Formula E

Afgelopen weekend vond in Londen de grote finale plaats van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap 2023-2024. Tijdens deze ongelooflijk spannende double header wist Jaguar TCS Racing het kampioenschap bij de teams binnen te halen. Ook het constructeurskampioenschap werd gewonnen door Jaguar. Bovendien eindigen hun twee rijders, Mitch Evans en Nick Cassidy, als tweede en derde in het rijderskampioenschap.

Het 2023 – 2024 Formula seizoen kende dit weekend een ongelooflijk spannende finale. Tijdens de eerste London E-Prix op zaterdag wist Mitch Evans de polepositie binnen te halen. Tijdens de race verliep het allemaal erg chaotisch, maar desondanks bleef Evans aan de top van het veld strijden. Hij eindigde uiteindelijk als tweede, maar wist wel het extra punt voor de snelste ronde op zijn naam te schrijven. Cassidy had dan weer minder geluk. De Nieuw-Zeelander reed een slechte kwalificatie door de regen en startte zijn race vanaf de zeventiende stek. Tijdens de wedstrijd rijdt Nick een indrukwekkende inhaalrace, ondanks het nodige duwwerk van Andretti-rijder Jake Dennis. Hij eindigt uiteindelijk als zevende.

Spannende finale

De tweede racedag verliep, als dat al mogelijk is, nog spannender dan die op zaterdag. Tijdens de kwalificaties verliep alles naar wens, met een polepositie voor Nick Cassidy en een derde plaats voor Mitch Evans. De race zelf verliep wat moeilijker voor het team. Nick Cassidy nam al vroeg zijn attack modes, maar kreeg een lekke band na contact met António Félix da Costa. De Kiwi was op dat moment nog in de running voor de overwinning, maar zakt door zijn pitstop noodgedwongen terug naar de achterkant van het veld. Ook voor zijn teamgenoot loopt deze tweede London E-Prix van het weekend niet van een leien dakje. Zo goed als de volledige race is Evans in gevecht met Pascal Wehrlein voor de eerste plaats op het podium. Beide spelen het hard, waardoor ze nog in de laatste ronden hun twee attack modes moeten nemen. Tot overmaat van ramp mist Evans ook nog een van de lussen bij het wapenen van zijn tweede attack mode. Hierdoor moet hij noodgedwongen nog eens over de activatiezone. Daarbovenop komt nog eens het feit dat er te weinig tijd op de teller is om zijn volledige attack mode te gebruiken. Mitch Evans moet bijgevolg vertragen, waardoor ook hij zijn kansen op een wereldtitel in duigen ziet vallen. Hij wordt uiteindelijk nog derde.

Na 16 races gestreden te hebben, wint Jaguar TCS Racing het teamkampioenschap met 368 punten. Dit hebben ze te danken aan de 14 podia die Evans (6) en Cassidy (8) bijeen reden. Bovendien is dit de eerste keer sinds 1991 dat Jaguar nog eens een kampioenschap in de autosport wist te winnen. Daarboven komt nog eens de mooie overwinning in het constructeurskampioenschap met 455 punten. Verder blijft Jaguar TCS Racing nog minstens tot 2030 actief in de Formula E.

Het team aan het woord

James Barclay, Managing Director JLR Motorsport en teambaas Jaguar TCS Racing

“Dit is echt een historisch moment voor Jaguar TCS Racing, het merk Jaguar en iedereen die een rol heeft gespeeld in dit succes. Dit wereldkampioenschap is van het team, de rijders, onze partners, de fans en JLR-collega’s over de hele wereld.”

“Jaguar heeft een rijke racegeschiedenis en toen we in 2016 met ons Formule E-programma begonnen, waren we vastbesloten om die erfenis verder uit te bouwen. Het winnen van het 2024 ABB FIA Formula E Teams’ World Championship – het summum van elektrisch racen – is een passende beloning voor het harde werk en de winnaarsmentaliteit van iedereen. Ik heb medelijden met zowel Mitch als Nick – zo dicht bij de rijderstitel komen is moeilijk voor hen beiden – maar ze hebben het hele jaar ongelooflijk goed gereden en ik weet dat ze volgend jaar weer voor de titel zullen vechten.

“Ik wil iedereen bedanken die betrokken is geweest bij onze reis tot nu toe. Dit is een geweldig moment voor Jaguar TCS Racing en samen zullen we genieten van deze ongelooflijke prestatie!”

Mitch Evans

“Het is echt moeilijk vandaag. Het wereldkampioenschap voor teams binnenhalen is een fantastische prestatie, ik ben echt blij voor het team en iedereen bij Jaguar verdient dit. Ze verdienden dit al een hele tijd geleden en het is geweldig dat het nu eindelijk gebeurd is, maar ik ben nog steeds teleurgesteld dat Nick en ik het wereldkampioenschap bij de rijders niet konden winnen. We hebben de helft bereikt van wat we wilden bereiken, maar we hebben het helaas niet afgemaakt.”

Nick Cassidy

“Ik denk dat wat we vanochtend hebben gedaan ongelooflijk was – geen enkele ronde rijden in FP3, maar dan ook nog eens de snelste zijn in de groepen en de polepositie bemachtigen. Ik was gewoon ongelooflijk trots op hoe sterk ik mentaal was. Felicitaties aan het hele team van Jaguar TCS Racing met het winnen van het wereldkampioenschap voor teams, ze hebben het verdiend.”

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!