Ford Mustang Mach-E eerste toegelaten zelfrijdende wagen in België

DoorMatthias Hautekiet

5 augustus 2024
Ford Mustang Mach-E met BlueCruise zelfrijdende technologie © Ford

Ford is de eerste constructeur die in België de toestemming heeft gekregen om zelfrijdende wagens in te zetten. Tot nu toe moest je bij het gebruik van een “auto-pilot” steeds je handen aan het stuur houden. Dat is dus verleden tijd bij het gebruik van de Ford BlueCruise op de Mustang Mach-E.

Foto © Ford

Het toegestane gebruik van Ford BlueCruise volgt op de goedkeuring van de Europese Commissie eind juli. Hierdoor is de handsfree technologie van Ford nu bruikbaar in veertien Europese landen, goed voor een totale afstand van 133.000 kilometer aan snelwegen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een afstand van 3.000 kilometer tussen Zweden en Italië afleggen zonder ook maar één keer het stuur aan te moeten raken. Het systeem kan gebruikt worden in België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Dit Level 2 “hands-off, eyes-on” rijhulpsysteem van Ford is nu het breedst beschikbare systeem in Europa. Wie vandaag een nieuwe Mustang Mach-E koopt, kan meteen gebruikmaken van deze technologie. Bestaande gebruikers zullen later dit jaar de software kunnen gebruiken via een ‘over-the-air’ update. Al moet je bij aanschaf van deze EV dan wel het Tech Pack of Tech Pack+ hebben aangevinkt in de configurator.

Handsfree met Ford BlueCruise

Ford introduceerde het BlueCruise systeem in 2023 in Groot-Brittannië. Dit was meteen ook het eerste handsfree systeem dat in Europa op de openbare weg werd toegelaten. Wanneer ingeschakeld regelt de auto-pilot het accelereren, remmen, sturen, de afstand tot de voorligger en de variabele snelheidsborden. Hiermee kan de Ford Mustang Mach-E het rijgedrag aanpassen aan wegwerkzaamheden tot een volledige stilstand in de file. Terwijl de wagen zelf stuurt in de zogenaamde Blue Zone, mag de bestuurder het stuur loslaten zolang hij zijn ogen op de weg houdt. Als de chauffeur langer dan zeven seconden wegkijkt, weerklinkt er al een alarm. De Mustang gaat daarna enkele kort afremmen om de bestuurder alert te maken. Als deze dan nog altijd blijft wegkijken, zal de wagen tot een volledige stilstand worden gebracht.

Eigenaars van de Ford Mustang Mach-E kunnen het systeem 90 dagen lang testen. Nadien kost het systeem 24,90 euro per maand of 280 per jaar. Het activeren of stopzetten van het abonnement kan op elk gewenst moment in de FordPass app.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!