Nieuwe Google Pixel 9: nog meer AI en vernieuwd design

DoorMatthias Hautekiet

13 augustus 2024
Google Pixel 9 Pro smartphone

De smartphonewereld is continue in ontwikkeling en dat is bij Google niet anders. Na de succesvolle lancering van de Pixel 8 vorig jaar, stelt het vandaag zijn nieuwste smartphones voor: de Google Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL. De toestellen zijn aan het einde van deze zomer te koop vanaf 899 euro.

Waar de Pixel 8 eerder leek op een geüpgradede versie van zijn voorganger, koos Google bij het ontwerp van de Pixel 9 voor een nieuw design. Hij heeft nog steeds afgeronde hoeken voor een fijn gevoel in de hand, maar het camera-eiland werd grondig hertekend. De camerabalk die bij de Pixel 8 nog over de volledige breedte van het toestel loopt, is nu meer een echt eiland geworden met gestroomlijnde hoeken. Hierdoor wordt een nog strakker, dunner en robuuster toestel bekomen. De lenzen zijn ingewerkt in een frame van gepolijst metaal die mooi contrasteren met de glazen achterkant van de Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL. Bovendien zijn ze nog steviger en duurzamer, volgens Google twee keer zo duurzaam, dan de huidige Pixel 8. De Pixel 9 is verkrijgbaar in Obsidiaan (zwart), Porselein (beige), Wintergroen en Pioen (roze). Bij de Pixel 9 Pro en Pro XL krijg je eveneens de opties Obsidiaan en Porselein, aangevuld door Grijsgroen en Rozenkwarts.

Een helder scherm

Niet alleen het design kreeg een frisse look, maar ook onderhuids werd er heel wat aangepast. Zo is het 6,3” grootte Actua Display van de Pixel 9 iets groter (+0,1”) groter geworden en is het 35% feller van dat van de Pixel 8. Google zelf stelt deze dan ook voor als “de beste in zijn klasse”. Het oled-scherm heeft een resolutie van 1080x2424px en een refreshrate van 60 tot 120 Hz. De piekhelderheid ligt op 2700 nits. Bij de 9 Pro beschik je over een even groot, maar nu Super Actua-scherm met een resolutie van 1280×2856 LTPO-oled of 1344×2992 voor de XL. Deze heeft een HDR-bereik tot 2000 nits en een piekhelderheid tot 3000 nits. Bovendien beschikt deze over dezelfde variabele refreshrate van 1 tot 120 Hz. Verder is er nog de Google Pixel 9 Pro XL met over hetzelfde Super Actua-scherm beschikt als de gewone Pixel 9 Pro, maar dan met 6,8” wat groter.

De drie modellen zijn voorzien van Corning® Gorilla® Glass Victus® 2 aan de voor- en achterkant. Hierdoor zijn ze bestand tegen vallen, krassen en spatwater.

Google Tensor G4 Chip

Met een nieuwe generatie chips hoort ook een nieuwe chipset. Deze zijn samen met Samsung ontwikkeld en gebruiken dus dezelfde technologie. Zo zullen de Google Pixel Pixel 9, 9 Pro en 9 Pro XL de Tensor G4 chip krijgen, die gebaseerd is op Samsungs Exyons 2400 die vandaag al gebruikt wordt op de Samsung Galaxy S24-serie. Deze chip is zeker een upgrade tegenover de Tensor G3 chip, maar is ondertussen eigenlijk al wat achterhaald. Deze heeft namelijk zo goed als dezelfde kenmerken als de Snapdragon 8 Gen 3 van Qualcomm, waarvoor in oktober al een nieuwe generatie wordt voorgesteld. Google lijkt hier dus wat achter de feiten aan te hollen. Wel zal deze negende generatie Pixel telefoons iets sneller aanvoelen dan zijn voorganger en een 20% betere levensduur van de batterij hebben. De Pixel 9 en 9 Pro bevatten beide een batterij van 4.700 mAh, bij de Pixel 9 Pro XL is dat 5.060 mAh. De drie modellen kunnen opladen aan maximaal laadvermogen van 45 W (bedraad).

De camera’s op de Pixel 9

Anno 2024 heeft zowat iedereen met een smartphone een degelijke camera in zijn broekzak zitten en dat is ook niet anders bij de Pixel 9 serie. Het ‘instapmodel’ beschikt over een groothoeklens van 50 MP, een ultragroothoeklens van 48 MP met macromodus. Deze bieden tot 8x zoom met hoge resolutie en optische kwaliteit bij 0,5x, 1x en 2x. Aan de voorzijde zit een selfiecamera van 10,5 MP.

Bij de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL beschikken over een drievoudig camerasysteem met dezelfde groot- en ultragroothoeklens, aangevuld met een 5x telelens van 48 PM. Het systeem biedt tot 30x zoom met een hoge resolutie en optische kwaliteit bij 0,5x, 1x, 2x, 5x en 10x. De selfiecamera bij de Pro kan foto’s nemen van 42 MP.

Nieuwe camera-functies

Uiteraard zijn ook de reeds gekende functies als Beste Take en Magic Editor nog steeds aanwezig. Alle voegt Google daar heel wat nieuwe functies aan toe.

Add Me

Zo is er met Add Me de mogelijkheid om twee foto’s met elkaar te combineren. Stel dat je een groepsfoto wil maken, moet er natuurlijk iemand het toestel vasthouden. Met Add Me kan je na het nemen van de eerste foto wisselen met een andere persoon binnen de groep. Pixel gebruikt dan Augmented Reality om de tweede persoon te tonen onder welke hoek hij de foto moet maken. De foto’s worden dan samengevoegd tot een groepsfoto met alle personen aanwezig.

Reimagine & Auto Frame

Verder kreeg de Magic Editor een grote upgrade. Naast zaken verplaatsen of wissen kun je nu ook zaken toevoegen met Reimagine. Hierbij geef je in een tekstveld in wat je wil aanpassen, zoals bijvoorbeeld een zonsondergang op het strand in plaats van de huidige achtergrond op de middag. Pixel zal dan de foto updaten volgens jouw wensen. Met Auto Frame kun je dan weer het onderwerp van de foto beter gaan framen, zelfs na dat de foto al werd genomen. Hij kan zelf wat gaan uitzoomen, waarbij het via AI extra achtergrond kan toevoegen.

Night Vision & Zoom Enhance

Daarnaast voegt Google de Night Vision toe aan een panorama foto. De Pixel 9 reeks is hiermee de eerste smartphone die over een nachtmodus beschikt in de panoramamodus. Hierdoor kun je zelf bij weinig ligt een mooie foto nemen van het uitzicht. Bij het gebruik van Zoom Enhance kun je dan weer gaan inzoomen op bestaande foto’s, waarbij AI gebruikt wordt om extra pixels toe te voegen. Hierdoor kun je van een wazige bos bloemen op de foto een scherpe foto met de bloemen als hoofdonderwerp maken.

Google Gemini

Al deze functies zijn mogelijk dankzij Gemini Nano, het nieuwste AI-algoritme van Google. Hiermee introduceert het meteen ook een nieuwe persoonlijke assistent: Gemini Live. De vernieuwde assistent kan nog steeds je alarm zetten of een notitie maken, maar kan nu zoveel meer. Hij kan je nu zelf helpen zoeken naar een nieuwe job of zelfs een volledig testsollicitatiegesprek voeren. De nieuwe assistent van Google kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden wanneer je een reisvlog op YouTube bekijkt. Tijdens de video kun je aan “Hey Google” vragen om een lijst te maken van alle restaurants die in de video vermeld worden en deze toe te voegen in Google Maps.

Bovendien kun je Gemini onderbreken om verder in te gaan op een bepaald topic. Zelfs wanneer je smartphone vergrendeld is, kun je de Gemini-functies nog gebruiken. Gemini Live is bij de release enkel in het Engels beschikbaar, maar de komende weken worden daar nog talen aan toegevoegd. Of Nederlands daar een van zal zijn, geeft Google voorlopig niet mee. Wel moet je hiervoor een Google One AI Premium-abonnement voor afsluiten. Hierbij krijg dus Gemini Live met rechtstreekse toegang tot je Gmail, berichten, kalender en documenten, aangevuld met 2 TB opslagruimte. Wie de Pixel 9 Pro of Pixel 9 Pro XL koopt, krijgt One AI één jaar lang gratis aangeboden.

Pixel Studio en Screenshot

Een andere nieuwe feature die Google toevoegt op zijn nieuwe Pixels is Pixel Studio. Met deze fotogenerator is het mogelijk om jouw ideeën om te zetten in een afbeelding. Hiervoor geef je je idee in en zetten de Tensor G4 chip en het Imagen 3 text-to-image model dat idee om in een foto. Het is bovendien mogelijk om de gegenereerde foto nog verder aan te passen, zodat het beter aansluit met wat je in je hoofd hebt.

Verder voegt Google nog een nieuwe app toe aan zijn ecosysteem: Pixel Screenshots. Hiermee gaat het screenshots analyseren en categoriseren. Als je dan een bepaalde screenshot wil terugvinden, kun je deze terugvinden via de app. Stel dat je een screenshot neemt van een foto met een kat en je wil deze latere doorsturen, dan kun gewoon “kat” ingeven en zal Pixel je alle screenshots met een kat tonen.

Prijs van de Pixel 9, Pro en Pro XL

Dan rest natuurlijk nog één vraag: wat moet dat allemaal gaan kosten? Voor de Pixel 9 zal je 899 euro betalen voor de versie met 128 GB opslag of 999 euro voor die met 256 GB. Bij de Pixel 9 Pro krijg je de optie tussen 128 GB, 256 GB en 512 GB voor respectievelijk 1.099 euro, 1.199 euro en 1.329 euro. Voor de Google Pixel 9 Pro XL betaal je 1.199 euro (128 GB), 1.299 (256 GB) of 1.429 euro (512 GB). Die laatste is bovendien ook verkrijgbaar met 1 TB geheugen vanaf 1.689 euro. De Pixel 9 en Pixel 9 Pro XL liggen in de winkelrekken vanaf 22 augustus. Voor de gewone Pixel 9 Pro is het nog even wachten tot en met 9 september.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!