Elektrische Mazda EZ-6 komt naar Europa

DoorMatthias Hautekiet

15 augustus 2024
Elektrische Mazda EZ-6

De elektrische Mazda EZ-6 werd enkele maanden geleden al voorgesteld in China, maar het is nu pas bevestigd dat hij ook naar Europa komt. De EZ-6 is een elektrische berline en meteen ook de eerste echte elektrische wagen van Mazda op ons continent. Naar verwachting zal hij vanaf begin 2025 te koop zijn in de EU.

Mazda heeft de boot toch wel wat gemist op het vlak van elektrificatie. In 2022 bracht het met de MX-30 zijn eerste en enige elektrische wagen op de markt. Maar met de beperkte reële range van nog geen 200 kilometer was dit niet echt een hoogvlieger. Tot nu, want de Mazda 6 krijgt een elektrische opvolger. De nieuwe EZ-6 werd specifiek ontworpen voor de Chinese markt, maar wordt nu wat aangepast om te voldoen aan de Europese wetgeving. Hij meet 4,92 meter lang, 1,89 meter breed en 1,49 meter hoog. Wie vandaag naar een Mazda 6 kijkt, ziet onmiddellijk de gelijkenissen, al is deze EZ-6 wel vormgegeven met strakkere lijnen.

Ook binnenin oogt de elektrische Mazda EZ-6 best aardig met een alcantara interieur en een 14,6″ infotainmentdisplay. Sfeerverlichting met 64 instelbare kleuren en een panoramisch dak moeten het geheel een luxueuzere indruk geven.

Weinig details bekend

Veel technische details zijn er echter nog niet bekend over de Mazda EZ-6. Wel weten dat dit een door het Chinese Changan omgebouwde Deepal SL03 is, waarbij heel wat techniek werd overgenomen. In China rolt deze EV van de band in twee verschillende motorisaties van 221 pk en 262 pk. Voor de 58,1 kWh en 80 kWh batterijen werkt Changan-Mazda samen met CATL. Qua range mikt Mazda op 600 kilometer volgens de NEDC-norm. Al lijkt ons dat wel erg optimistisch met zo’n beperkte batterij. Volgens de laatste berichten trekt deze elektrische Mazda EZ-6 begin 2025 op de eerste boot naar Europa.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!