BMW springt over Tesla als populairste EV-merk van Europa

DoorMatthias Hautekiet

23 augustus 2024
Mede dankzij de populariteit van de elektrische BMW iX1 is BMW het best verkopende EV-merk van Europa

Tesla is niet langer meer de populairste EV-fabrikant van Europa. Afgelopen maand werd de Amerikaans constructeur namelijk van de troon gestoten voor BMW. Het is bovendien de eerste keer dat BMW aan de top staat op het vlak van verkoop van elektrische wagens.

Foto © BMW

Lange tijd was Tesla het best verkopende merk onder de elektrische rijders. Dat had het vooral te danken aan de populariteit van de Tesla Model Y. Dat was ook in België niet anders, waar deze middelgrote SUV lange tijd de meest ingeschreven EV was. Tot nu dus, want de populariteit van Tesla lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn. Zo krijgt het steeds meer concurrentie van elektrische wagens van andere merken die binnen dezelfde prijsklasse verkopen. Bovendien zint ook het gedrag van Elon Musk heel wat potentiële kopers niet. Bovendien is het alweer vier jaar geleden, althans in Europa dat de Amerikanen nog eens een nieuw model uitbrachten. De recent gelanceerde Tesla Cybertruck is namelijk niet op ons continent beschikbaar. Ondanks dat alles wist Tesla zijn marktleiderschap tot voor kort te behouden.

BMW boven

Uit de meest recente cijfers van Jato Dynamics blijkt dat BMW in juli 2024 14.869 volledig elektrische wagens heeft verkocht in Europa. Dat zijn er 308 meer dan Tesla (14.561). BMW heeft zijn leiderschapspositie vooral te danken aan de iX1 (4.305 stuks), de i4 (4.198 stuks) en de i5. Volkswagen is met 12.213 elektrische wagens het derde best verkopende merk van de maand juli. Volvo (10.533), Audi (8.618), Mercedes (8.365), Peugeot (6.361), Hyundai (6.292), Kia (6.034) en Renault (5.638) ronden de top tien verder af. In taal werden er afgelopen maand 139.244 elektrische voertuigen verkocht in de Europese Unie.

Wanneer we wat inzoomen op de verschillende modellen staat Tesla wel nog steeds aan de leiding. Zo is de model Y met 9.544 verkochte examplaren nog steeds de meest verkochte EV in Europa. De nieuwe Volvo EX30 staat op de tweede plaats met 6.573 examplaren, gevolgt door de Volkswagen ID.4 (5.295 stuks) op plaats drie. Daarna volgen de Tesla Model 3 en de Skoda Enyaq met respectievelijk 4.694 en 4.346 verkochte EV’s.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!