China overweegt tegenaanval op Europese wagens

DoorMatthias Hautekiet

26 augustus 2024
BMW M5 Touring

Nadat de Europese Commissie in juni aankondigde extra invoerheffingen te innen op Chinese wagens, lijkt China nu het omgekeerde te doen. Het Chinese ministerie van Handel heeft een bijeenkomst gehouden met de auto-industrie om hogere importtarieven op Europese wagens te bespreken. Hiermee lijkt het dus een heuse tegenaanval voor te bereiden.

Het is natuurlijk niet onlogisch dat China verschillende maatregelen bekijkt als reactie op de hogere importtarieven voor elektrische wagens in Europa en de Verenigde Staten. Zo werden de tarieven in de VS voor een Chinese EV vlak voor de zomer verdubbeld. In Europa werden dan weer een extra heffing van bijna 40 procent ingevoerd bovenop de huidige 10 procent. Hierdoor moest SAIC (bekend van onder andere MG) 38 procent meer betalen en Geely (Polestar en Volvo) 20 procent meer betalen. Op die manier wil Europa de oneerlijke concurrentie van China een halt toe roepen.

In een reactie beschuldigde China de EU al van protectionisme. Bovendien zal hier volgens hen maar één slachtoffer zijn: de Europese consument. Het heeft hiervoor al een procedure lopen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Daarnaast heeft het nu ook alle leiders van de Chinese auto-industrie bijeen geroepen. Het congres ging door achter gesloten deuren, waarbij er achteraf geen mededelingen werden gedaan. Wel weten we dat er werd gekeken naar een hogere invoerheffing voor Europese wagens met een grote verbrandingsmotor. Hierdoor lijken vooral de premiummerken als BMW en Mercedes hard getroffen te worden.

Los van auto-industrie wordt ook nog onderzocht of er bijkomende heffingen nodig zijn op zuivelproducten, varkensvlees en sterke drank afkomstig uit Europa.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!