WEC Austin: Ferrari op pole voor 2024 Lone Star Le Mans (COTA)

DoorMatthias Hautekiet

1 september 2024
FILLON Pierre (fra), President of ACO, PIER GUIDI Alessandro (ita), CALADO James (gbr), GIOVINAZZI Antonio (ita), Ferrari AF Corse, Ferrari 499P #51, Hypercar, portrait during the 2024 Lone Star Star Le Mans, 6th round of the 2024 FIA World Endurance Championship, from August 30 to September 1, 2024 on the Circuit of the Americas in Austin, Texas, United States of America - Photo Julien Delfosse / DPPI

Antonio Giovinazzi stuurde tijdens de kwalificaties van de 2024 Lone Stare Le Mans, de zesde manche van de FIA WEC, de #51 Ferrari AF Corse naar de polepositie. De Italiaan kwalificeerde zich voor de #83 AF Corse Ferrari (Kubica, Shwartzman, Ye) en de #2 Cadillac (Bamber, Lynn).

Foto © FIA WEC / Julien Delfosse / DPPI

Voorafgaand de kwalificaties vond nog de derde vrije training plaats. Na Porsche in de eerste vrije training en Ferrari in de tweede, is het nu de beurt aan Cadillac op te schitteren. Het is Alex Lynn die bovenaan de tabellen prijkt met 1:51.471 in de #2 Cadillac. Het verschil tussen de achterkomers is echter te verwaarlozen. Zo volgt de #50 Ferrari AF Corse (Fuoco, Molina, Nielsen) al op vier honderdsten en de #7 Toyota Gazoo Racing (Conway, Kobayashi, de Vries) op zes honderdsten. Het verschil tussen die Toyota en de #83 Ferrari 499P bedraagt zelf maar één duizendste van een seconde. Mede-leider in het kampioenschap Laurens Vanthoor volgt op slechts een halve seconde van Lynn, maar dat zorgt er toch voor dat hij pas een elfde tijd neerzet.

Ferrari op pole

Tijdens de kwalificaties is het dan Antonio Giovinazzi die de snelste tijd weet neer te zetten op het Circuit of the Americas in het Texaanse Austin. De voormalig F1-rijder zet een toptijd van 1:50.390 neer tijdens de Hyperpole en bezorgt de #51 Ferrari zo de polepositie voor deze zesde manche van het FIA World Endurance Championship. Met Robert Kubica op de tweede plaats in de #83 Ferrari zijn het de Italianen die de eerste startrij beet hebben. De derde startplek gaat naar Alex Lynn in de #2 Cadillac, gevolgd door Charles Milesi in de #35 Alpine. Toch wel een knappe prestatie, gezien Alpine dit jaar niet echt mee lijkt te kunnen met toppers als Ferrari, Porsche en Toyota. Voor Ferrari is dit bovendien een droomkwalificatie, gezien ze met de #50 Ferrari AF Corse op plaats vijf drie wagens in die top vijf hebben.

Voor de leiders in het kampioenschap, de #6 Porsche van Kévin Estre, André Lotterer en Laurens Vanthoor, belooft dit dan weer een moeilijke wedstrijd te worden. Estre slaagde er namelijk niet in om de Porsche 963 Hypercar te kwalificeren voor de Hyperpole en moet genoegen nemen met de veertiende plek. Ook voor die andere Belg, Stoffel Vandoorne en Peugeot Sport zal het geen eenvoudige wedstrijd worden. De #94 Peugeot 9X8 start namelijk vanaf de vijftiende plek.

Met de kwalificaties verreden is het nu afwachten tot 20 uur deze avond (onze tijd). Dan vertrekken de rijders voor de 6 uur durende Lone Star Le Mans op het Circuit of the Americas.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!