WEC Austin: Ferrari wint Lone Star Le Mans op COTA

DoorMatthias Hautekiet

2 september 2024
83 KUBICA Robert (pol), SHWARTZMAN Robert (isr), YE Yifei (chn), AF Corse, Ferrari 499P #83, Hypercar, celebrating their win during the 2024 Lone Star Star Le Mans, 6th round of the 2024 FIA World Endurance Championship, from August 30 to September 1, 2024 on the Circuit of the Americas in Austin, Texas, United States of America - Photo Julien Delfosse / DPPI

Afgelopen nacht hebben Robert Kubica, Robert Shwartzman en Yifei Ye de Lone Star Le Mans op het Circuit of the Americas (COTA) gewonnen. Met de #83 AF Corse Ferrari op de eerste plaats kent het 2024 FIA World Endurance Championship (WEC) meteen ook zes verschillende winnaars op zes verschillende circuits.

Foto © WEC / Julien Delfosse / DPPI

Voor deze zesde manche van het FIA WEC-seizoen, vertrok de #51 Ferrari (Pier Guidi, Calado, Giovinazzi) vanaf polepositie. In de openingsfase wist Ferrari dan ook zijn leiding te behouden, samen met de #83 Ferrari van Kubica, Shwartzman en Ye. Naarmate de race vorderde, mochten ook de BMW’s van het Belgische team WRT even van de leiderschapspositie proeven, maar Toyota bleek opnieuw te snel te zijn. Vooral Kamui Kobayashi bewijst dat de #7 Toyota GR010 Hypercar heel wat pace heeft. Even leek het beklonken, maar een drive through penalty strooide toen roet in het eten. Kobayashi had niet genoeg vertraagd bij de gele vlaggen voor de #94 van Paul di Resta. De Toyota-rijder weet de gele Ferrari nog te benaderen tot op 1,7 seconden, maar kan er niet meer voorbij. Uiteindelijk wint het trio van Kubica, Shartzman en Ye dus deze zesde manche van het seizoen. De #7 Toyota wordt tweede, gevolgd door de #50 Ferrari (Fuoco, Molina, Nielsen) op plaats drie.

Broers Vanthoor in de punten

Plaats vier gaat naar de #2 Cadilac van Alex Lynn en Earl Bamber. Het duo rijdt een uitstekende wedstrijd en behaalt hiermee hun beste resultaat van het seizoen. Paul-Loup Chatin, Ferdinand Habsburg en Charles Milesi ronden de top vijf af in de #35 Alpine Hypercar.

Kévin Estre, André Lotterer en Laurens Vanthoor (#6 Porsche) behouden hun leiderschapspositie in het kampioenschap dankzij een zesde plaats. De #5 zusterwagen (Campbell, Christensen, Makowiecki) volgt op plaats zeven. Ook landgenoot Dries Vanthoor eindigt in de punten met een achtste plaats voor de #15 BMW.

De #94 Peugeot 9X8 van onder anderen Stoffel Vandoorne haalt het einde van de race niet. Na contact bij de start, een lekke band en een drive through penalty hield de motor van de Hypercar het voor bekeken. Paul di Resta moest hierdoor zijn wagen achterlaten op het circuit.

De volgende manche van het kampioenschap vindt al over twee weken plaats. Op 14 en 15 september trekken de teams en rijders naar Japan voor de 6 Hours of Fuji

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!