Volvo EX60: elektrische opvolger van XC60 vanaf 2026

DoorMatthias Hautekiet

6 september 2024
Volvo lanceert in 2026 elektrische EX60 op nieuw SPA3-platform

Hoewel Volvo recent nog aankondigde ook na 2030 nog voertuigen met een verbrandingsmotor te maken, blijft het investeren in haar elektrische gamma. Zo kondigt de Zweedse constructeur vandaag aan dat er in 2026 een elektrische SUV op de markt komt met dezelfde afmetingen als de XC60.

Foto © Volvo

Bij Volvo werken ze goed door aan de elektrificatie van het merk. Wie vandaag een elektrische Volvo wil kopen, krijgt hierbij de keuze tussen de kleine EX30, naar de grotere EX40 en de EX90. Dat laatste model heeft even op zich laten wachten, maar de eerste exemplaren worden nu geleverd. Aan die drie modellen wordt vanaf 2026 dus nog een extra SUV aan toegevoegd. Wat de komst van de elektrische EX60 betekent voor de XC60 met verbrandingsmotor, is voorlopig nog niet geweten. Het is zeker mogelijk dat Volvo beide modellen naast elkaar laat bestaan, maar het kan evengoed gebeuren dat de constructeur dit model enkel nog elektrisch zal uitbrengen.

Nieuw SPA3-platform

Bij de voorstelling van haar plannen laat de constructeur meteen weten dat de Volvo EX60 op een nieuw platform komt te staan. Het SPA3-platform is de opvolger van het SPA2-platform dat moederbedrijf Geely vandaag al gebruikt wordt op de EX90 en de Polestar 3. SPA3 zal dus voorbouwen op de kennis van vandaag, maar moet meteen ook een stuk geavanceerder zijn. Daarnaast wordt het platform ook moduleerbaar zijn, waardoor het de deur openzet voor verschillende modellen met hetzelfde onderstel. Volvo stelt het platform zelf voor als een grote blokkendoos, waar het telkens opnieuw gebruik kan maken van de gewenste bouwblokken voor een nieuw model. Dit moet de ontwikkelings- en productiekosten bij Volvo helpen drukken. Wij zijn alvast benieuwd wat dit zal doen met de catalogusprijs van de toekomstige Volvo’s.

Volvo Cars Superset tech stack © Volvo Cars

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!