NIO brengt Power Grid Service naar Nederland

DoorMatthias Hautekiet

7 september 2024
NIO lanceert Power Grid Service in Nederland

Na een succesvolle uitrol in Denemarken, brengt NIO de Power Grid Service nu ook naar Nederland. Daar worden de Power Swap Stations vanaf nu ingezet om het energienet te balanceren. Dit moet bijdragen tot een hogere netstabiliteit en een snellere uitbouw van een groene stroomvoorziening.

Foto © NIO

NIO staat al langer bekend om hun innovatie. De Chinese EV-maker trok enkele jaren geleden naar Europa met hun Battery Swap Stations. Deze maken het mogelijk om in amper 5 minuten tijd met een zo goed als volgeladen batterij je route verder te zetten. Begin dit jaar zette het een belangrijke volgende stap, waarbij de Swap Stations in Denemarken gebruikt worden om de energiebalans te optimaliseren. Hierbij wordt hernieuwbare energie opgeslagen op een moment van overproductie en afgegeven aan het net bij momenten van hoge vraag. Hierdoor kunnen pieken en dalen in het energieverbruik worden opgevangen. Dit resulteert in een stabieler elektriciteitsnet dat opgewassen is tegen de uitdagingen die horen bij de energietransitie.

Nu ook in Nederland

Deze Power Grid Service komt nu dus ook naar Nederland, waar NIO een partnership aangaat met Vandebron. Zij gebruiken hun expertise in het uitbalanceren van het stroomnet om de NIO Power Swap Stations te laten samenwerking met het Nederlandse energienet. Hiervoor maken ze gebruik van het Crowd Balancing Platform van Equiqy. Dit platform zorgt ervoor dat de stations de energie kunnen opslaan en afgeven wanneer nodig.

Ruben Keuter, General Manager van NIO Nederland

“Samen met EQUIGY en Vandebron bieden we een innovatieve oplossing aan voor balanceringsdiensten van het Nederlandse energienet. De partnerships onderstrepen onze toewijding aan duurzame ontwikkeling en laten zien hoe innovatie en samenwerking kunnen bijdragen aan een groenere toekomst.”

Natuurlijk zorgt NIO er ook voor dat er nog steeds opgeladen batterijen beschikbaar blijven voor de batterijwissels. Dit blijft immers de hoofdprioriteit voor het merk. Maar er zijn diverse momenten, zoals gedurende de nacht, waarbij de batterijen gebruikt kunnen worden. Daarnaast geeft NIO aan dat er nog extra batterijen toegevoegd kunnen worden aan de bestaande swap stations.

De NIO Power Grid Service is sinds deze maand actief in Nederland. NIO kijkt ondertussen al verder en wil ook de Battery Swap Stations in Duitsland, Noorwegen en Zweden gaan gebruiken om de energietransitie mee mogelijk te maken.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!