WEC Fuji: eerste pole voor Cadillac en Alex Lynn

DoorMatthias Hautekiet

14 september 2024
LYNN Alex (gbr), Cadillac Racing, Cadillac V-Series.R, portrait, hyperpole celebration during the 2024 6 Hours of Fuji, 7th round of the 2024 FIA World Endurance Championship, from September 13 to 15, 2024 on the Fuji Speedway in Oyama, Shizuoka, Japan - Photo Javier Jimenez / DPPI

De uitslag van de kwalificaties voor de 6 Hours of Fuji is op zijn zachtst gezegd verrassend. Maar liefst zeven verschillende constructeurs wisten een van hun wagens in de top tien te krijgen, met de #2 Cadillac op top. Dit is bovendien de eerste polepositie ooit voor Cadillac, sinds hun toetrede aan de Hypercar-klasse van het FIA World Endurance Championship.

Foto © FIA WEC / Javier Jimenez / DPPI

Het is een mooie dag voor Cadillac. Voor het eerst sinds hun toetrede aan de Hypercar-klasse van de FIA WEC heeft de Amerikaanse constructeur een eerste startplek beet. Alex Lynn zet in de #2 Cadillac een mooie snelle ronde neer van 1:29.090 tijdens de kwalificaties en verbetert zijn eigen zelf nog naar 1:28.901 tijdens de Hyperpole. De tweede startplek gaat naar de #8 Toyota GR010 van Ryo Hirakawa die amper vier honderdsten moet toegeven op Lynn. Op plaats drie vinden we de eerste Belg terug uit het kampioenschap. Dries Vanthoor weet een mooie 1:29.065 op de teller en bezorgt zo de #15 BMW M van Team WRT een top drie startplek. Plaats vier en vijf gaan naar de #7 Toyota (Conway, Kobayashi, de Vries) en de #6 Porsche (Estre, Lotterer, Vanthoor). De derde startrij wordt afgesloten door Charles Milesi achter het stuur van de #35 Alpine.

Zeven merken in de top tien

Met de #50 Ferrari op plaats zeven, de #5 Porsche op plaats acht en de #63 Lamborghini op plaats negen hebben we meteen ook zeven verschillende merken vertegenwoordigd in de top tien die wordt afgesloten door de #99 Proton Porsche. Het verschil tussen hen bedraagt amper 0.688 seconden. De 6 Hours of Fuji belooft dus een spannende wedstrijd te worden.

Bij Peugeot kijken ze dan weer met gemengde gevoelens terug op de kwalificaties voor de FIA WEC 6 Hours of Fuji. Mikel Jensen bemachtigt in de #93 Peugeot 9X8 een veertiende starplek. Zijn tijd van 1:29.883 zit nog steeds binnen één seconde van polesitter Lynn. Loïc Duval op de #94 zusterwagen weet echter geen degelijke tijd neer te zetten. De Fransman zet en tijd neer die 1.2 seconden langzamer is dan die van Lynn. Hierdoor starten Stoffel Vandoorne, Paul di Resta en Loïc Duval achteraan de Hypercargrid.

De 2024 6 Hours of Fuji start morgenochtend om 4 uur Belgische tijd en markeert meteen ook de voorlaatste race van het seizoen. Met heel wat belangrijke punten op tafel voor Porsche, Toyota en Ferrari kan dit wel eens de allesbepalende race worden.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!