NIO wil Audi-fabriek in Brussel overnemen

DoorMatthias Hautekiet

19 september 2024
NIO kandidaat-koper voor Audi-fabriek in Vorst, België

De Chinese innovatieve autoconstructeur NIO is een van de kandidaat-overnemers voor de Audi-fabriek in Vorst. Een delegatie van het merk heeft de fabriek ondertussen zelf al bezocht. Dit zou meteen ook de kansen verhogen dat het merk zijn modellen ook in België op de kaart zet.

Foto © Audi Vorst

Het gaat al eventjes slecht met de Audi-fabriek in Vorst. Het was al langer geweten dat de productie van de elektrische Audi Q8 in ons land zou stopgezet worden. De afgelopen weken raakte vervolgens bekend dat er geen nieuwe model in de plaats zou komen, waardoor de situatie voor de werknemers erg onzeker werd. Daar bovenop komt dan nog eens dat de Volkswagen Group met een grote overproductie kampt, waardoor het enkele fabrieken in Europa, waaronder die België, wil sluiten. Hierdoor zouden alle 2.910 werknemers hun job verliezen. Om dat te voorkomen is Audi nu op zoek naar een koper voor de fabriek. Dat is namelijk het enige alternatief om, of toch minstens een deel van, het personeel aan de slag te houden.

Chinese NIO toon interesse

Er is al langere tijd interesse van diverse andere constructeurs om de Audi-fabriek in Vorst over te nemen. Vooral Chinese merken krijgen het hard te voordeuren door de hoge importkosten, waardoor een productie in Europa veel voordelen heeft. Een van die kandidaat-kopers blijkt nu het Chinese merk NIO te zijn. De constructeur is nog maar twee jaar actief in Europa en verkoopt voorlopig enkel nog maar in Scandinavië, Duitsland en Nederland. Er zijn al langere tijd geruchten dat NIO ook naar ons land lonkt, maar daar is voorlopig nog niets officieels. Wat De Tijd wel weet, is dat een delegatie van NIO de fabriek in Vorst al heeft bezocht. De Chinezen werken nu aan een overnamebod, al hebben ze daar niet veel tijd meer voor. De deadline voor kandidaat-kopers om zich aan te melden bij de Volkswagen Group loopt namelijk maandag al af. Maandag weten we ongetwijfeld meer.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!