Review Google Pixel Watch 3: groter, duurder, maar is hij ook beter?

DoorRedactie

26 september 2024
Google Pixel Watch 3 review

Vorige maand stelde Google zijn derde generatie smartwatches voor: de Pixel Watch 3. Waar de vorige modellen nog eerder een kennismakingsaanbod waren, probeert de Amerikaanse techreus met deze generatie te bewijzen dat het menens is. Zo belooft Google tal van verbeteringen voor een betere generatie met de Google-diensten. Daarbovenop komt een nog grotere focus op AI en gezondheid. Bovendien heeft Google ook geluisterd naar de feedback die het kreeg, gezien de Pixel Watch 3 nu ook in twee verschillende formaten verkrijgbaar is. Zo is er naast de bekende 41 mm, nu ook een grotere variant van 45 mm.

Qua design is er maar weinig verschil te merken met zijn voorganger, de Pixel Watch 2. Met dezelfde kastdiameter van 41 mm, is de Pixel Watch 3 uiterlijk dan ook identiek. Zo zit je nog steeds met een ronde behuizing en een aflopend scherm over de volledige diameter van het toestel. Wel heeft het scherm kleinere schermranden, waardoor het nu 10% groter is. Daarboven komt dan nog eens dat Google voor het eerste ook een grotere versie uitbrengt met een diameter van 45 mm. Die laatste is erg welkom, vooral voor mensen met een grotere pols. De bandjes die Google aanbiedt op zijn vorige modellen zijn trouwens gewoon overzetbaar op deze nieuwe generatie smartwatches, zolang je kiest voor het kleinere model.

Ltpo-oledscherm gevoelig voor krassen

De Pixel Watch 3 beschikt over Google’s nieuwste Actua Display. Daarbij beweert Google dat de piekhelderheid van dit ltpo-oledscherm verdubbeld is van 1.000 naar 2.000 nits. Deze upgrade is duidelijk merkbaar wanneer je de smartwatch gebruikt in het felle zonlicht. Zo is het nieuwe scherm in alle omstandigheden duidelijk zichtbaar. Verder ondersteunt het Actua Display een variabele refreshrate tussen 1 en 60 Hz, waardoor animaties vlot afspelen. Zoals we hierboven al kort aanhaalden, is het scherm van de Pixel Watch 3 van 1,2” naar 1,25” gegroeid. De Pixel Watch 3 45 mm heeft zelf een scherm van 1,43” met een resolutie van 450×450 pixels. Dit zorgt ervoor dat Google meer details kan tonen in de verschillende apps die het aanbiedt op zijn smartwatches.

Wel is het erg jammer dat Google nog steeds gebruik maakt van het ondertussen sterk verouderde Gorilla Glass 5. Deze versie van het Gorilla Glass werd namelijk al in 2016 gelanceerd en bleek erg gevoelig te zijn voor kleine krasjes. Dat konden we zelf vaststellen bij de Pixel Watch 2 en is nu dus ook al het geval op de Pixel Watch 3. Dit doet erg veel afbreuk aan het toestel, zeker gezien de Galaxy Watch 6 van concurrent Samsung al over extra hard saffierglas beschikt, voor een gelijkaardige prijs. Voor de premium prijs die Google vraagt voor zijn Pixel Watches, had het toch ook wel meer premium materialen mogen gebruiken.

Technische specificaties Pixel Watch 3

Onder het display van de Pixel Watch 3 vinden we grotendeels dezelfde onderdelen terug als bij zijn voorganger. Zo is de SW5100-processor van Qualcomm opnieuw van de partij. Deze is vooral bedoeld voor het zwaardere werk, gezien Google ook nog gebruik maakt van een zuinige Cortex-M33-processor die het gebruikt voor het continue monitoren van de verschillende gezondheidssensoren. Deze samenstelling zorgt ervoor dat overmatig accuverbruik wordt beperkt. De smartwatch beschikt verder nog steeds over 2GB werkgeheugen en 32GB aan opslagruimte. Verder voegt Google nog heel wat sensoren toe zoals een hartslagmeter, versnellingsmeter, gyroscoop, kompas, barometrische hoogtemeter en omgevingslichtsensor om alle verschillende apps van data te voorzien. Een nieuwe toevoeging is de aanwezigheid van Ultra-wideband voor een nauwkeurige plaatsbepaling.

Onze smartwatch (45mm) is standaard uitgerust met LTE, waardoor hij ook zonder smartphone of WiFi een actieve internetverbinding kan behouden. Wel kan je hiervoor alleen terecht bij Telenet. Dit is vooralsnog de enige provider in België die ‘One Number’ of eSim’s aanbiedt voor smartwatches.

Om de twee dagen opladen

Google is opvallend bescheiden wanneer het spreekt over de batterijduur van de Pixel Watch 3. Zo staat er in de specificaties te lezen dat je met always-on display ingeschakeld de Watch zo’n 24 uur lang kunt gebruiken en tot 36 uur met de spaarstand geactiveerd. Wij haalden met ons testexemplaar waarden die deze opgegeven waarde ruimschoots overtreffen. Zo kunnen we met de Pixel Watch 3 van 45 mm net geen 40 uur doorkomen zonder op te laden en met het always-on display geactiveerd. Google kan dus gerust de beloftes die het op haar website doet naar boven bijstellen.

Een batterij van 307 mAh (41 mm) of 420 mAh (45 mm) lervert de benodigde energie voor het klokje. Tijdens onze test met de Pixel Watch gebruikten we elke dag een uur de Fitbit sporttracking, die heel wat van de batterij vraagt. De Pixel Watch 3 is in 78 minuten volledig opgeladen, maar na 60 minuten zit je al op 90 procent.

Gebouwd rond gezondheid

Verder is de nieuwe Pixel Watch 3 volledig gebouwd rond de Fitbit-software uit eigen huis. Deze wordt gebruikt voor alle verschillende sport- en gezondheidsfuncties. Zo slaagt het slimme horloge er goed in om je slaapgegevens nauwkeurig bij te houden. Naast de verschillende slaapstadia meet het slimme uurwerk ook de hartslag, ademhalingsfrequentie, zuurstofverzadiging, huidtemperatuur en calorieverbruik. Hierbij geeft het horloge aan of alle metingen binnen het verwachte bereik vallen. Daarvoor krijg je elke ochtend een handig overzicht bij het opstaan dat alle belangrijke meetpunten aangeeft.

Verder krijg je een “Daily Readiness-score” die aangeeft in hoeverre je lichaam klaar is voor een sportieve uitdaging. Deze score wordt berekend aan de hand van je hartslagvariabiliteit (HRV), slaap en hartslag in rust van de voorbije twee weken. Hoe hoger de score (tussen 1 en 100), hoe beter je uitgerust bent voor een goede work-out. Daarbij geeft het ook een Target Load weer. Aan de hand daarvan kkun je dan bepalen hoe hard je jezelf kunt afmatten, zonder je te overdoen.

Voor dit alles werkt je smartwatch naadloos samen met de Fitbit-app op je smartphone. In deze app kun je aangeven waar je op wil focussen: cardio, gewoon actiever worden, beter slapen, je gewicht op peil houden, of net beter omgaan met stress. Zo weet de smartwatch welke tips of data voor jou belangrijk zijn. Wel is een Fitbit Premium abonnement (€ 8,99/m) vereist om alle uitgebreide functies te kunnen gebruiken.

Sport en herstel

Voor alle verschillende cijfers en adviezen die Fitbit geeft, zijn er twee belangrijke maatstaven die zo goed als alles bepalen. De eerste is de ‘cardio load’. Deze maatstaf is een methode om op basis van de intensiteit en duur van een activiteit de belasting op je hart te berekenen. Bovendien wordt deze op een andere manier berekend dan dat bij andere smartwatches het geval is. Zo berekent de Fitbit-app op de Pixel Watch 3 niet alleen de belasting bij het sporten, maar ook tijdens de dagdagelijkse activiteiten. Hierdoor krijg je zelf op dagen zonder sport toch een score toegekend, al moet je dan toch al heel wat stappen zetten, om echt een score te krijgen. Voordat je je eerste score krijgt, moet je de Watch 3 veertien dagen lang dragen. Op die manier kan Google een profiel voor je opbouwen. Aan de hand daarvan wordt een doel bepaald, afhankelijk van je gekozen optie: je conditie op peil houden of net verbeteren.

De tweede maatstaf die Google’s Fitbit op een nieuwe manier berekend, is de herstelscore. Daarbij wordt niet alleen de theoretische hersteltijd die je lichaam nodig heeft gebruikt, maar wordt er nu ook rekening gehouden met je hartslag en slaap tijdens de rustperiode. Zo weet je ‘s morgens bij het opstaan steevast hoe zwaar je inspannen die dag mag zijn. Verder gaf het slimme horloge na een rustdag aan dat we die dag best wel een extra inspanning konden doen. Na een nacht met weinig slaap zal je dan weer zien dat je net minder kunt sporten.

Conclusie

Waar Google in 2022 nog schoorvoetend de smartwatch-markt betrad, lijkt het met deze derde generatie Pixel Watch stilaan met de grote jongens te willen meestrijden. Al zijn er afgezien van een efficiëntere Wear OS maar weinig verschillen met de Pixel Watch en Watch 2. Wel is het goed dat Google nu de optie biedt om te kiezen voor een grotere kast van 45 mm. Deze oogt niet alleen volwassenen, maar heeft ook een groter scherm en een betere resolutie. Wel zit je natuurlijk nog met het feit dat dit slimme uurwerk voornamelijk oudere hardware gebruikt. Bovendien vertoont het display ook snel kleine krassen.

Deze negatieve punten worden echter grotendeels goed gepraat door de manier waarop Google je het leven eenvoudiger probeert te maken. Zo zit je met een batterijduur van net geen 40 uur best snor. Daarnaast zijn de functies die deze Watch slim maken, goed geïntegreerd met de verschillende Google Apps dat ze naadloos je smartphone versterken. Zeker als je zelf ook kiest voor de Pixel 9 smartphone, kan je bijna niet anders dan voor dit slimme uurwerk te kiezen. Verder zorgt het Fitbit Premium abonnement ervoor dat de Pixel Watch 3 één van de nauwkeurigste hartslagmetingen op de markt biedt.

Dit alles komt met een stevig prijskaartje. Zo betaal je voor de Pixel Watch 3 van 41 mm al 399 euro en voor de grotere variant 449 euro. Dat is veel geld voor een smartwatch en meer dan de stevigere Samsung Galaxy Watch 7 met saffierglas (€ 240 voor 40 mm en € 270 voor 44 m). Maar als je een fervent sporter bent of net meer inzicht in je gezondheid wil krijgen, dan is die extra prijs het misschien wel waard.

Google Pixel Watch 3: groter, duurder, maar is hij ook beter?

EV-olution

Google Pixel Watch 3 review
Google’s nieuwste smartwatch, de Pixel Watch 3, brengt verschillende verbeteringen met zich mee, vooral op het gebied van design en gezondheidsfuncties. Het grotere en helderdere scherm, in combinatie met slankere randen, zorgt voor een verbeterde kijkervaring, ideaal voor het snel bekijken van informatie, navigeren met kaarten of het volgen van je gezondheidsgegevens.
Functies
Batterij
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs-kwaliteitsverhouding

Totaal

Met deze derde generatie van de Pixel Watch probeert Google mee te strijden met de grote jonges. Echter is het erg jammer dat de Amerikaanse techreus er nog steeds voor kiest om sterk verouderde materialen te gebruiken, terwijl de concurrentie al even terug is overgeschakeld. Maar wie de vraagprijs toch wil neertellen zal zeker tevreden zijn, dankzij de uitstekende integratie met je smartphone.

3.9

Disclaimer: Dit artikel is gebaseerd op onze persoonlijke ervaring met de Google Pixel Watch 3, die ons ter beschikking is gesteld door Google. Wij zijn niet verbonden aan of gesponsord door Google en onze meningen zijn volledig onpartijdig en eerlijk.

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!